Na św. Marcina najlepsza gęsina. Jak ją upiec?

11 listopada kojarzy się przede wszystkim ze Świętem Niepodległości. Ale to także Dzień Świętego Marcina. A jak mówi stare przysłowie – na Świętego Marcina najlepsza gęsina. Więc aby tradycji stało się za dość, koniecznie przygotujcie gęś na sobotni obiad. Najlepiej według polecanego przez nas przepisu.

rolnik, rolnictwo, portal rolny, gęsina

Święty Marcin był francuskim biskupem. Swoją posługę sprawował w Tours we Francji w 4 wieku naszej ery. I, jak głosi legenda, był mocno związany z gęsiami. Podobno po śmierci poprzedniego biskupa tego miasta, jako następcę wybrano właśnie Marcina. Ale odmówił on przyjęcia urzędu. By uniknąć próśb o sprawowanie godności biskupiej, schował się do klasztornej szopy, w której hodowano gęsi. A te swoim gęganiem zdradziły jego kryjówkę… W rezultacie Marcin został biskupem. Dlatego w dniu jego święta – 11 listopada – na pamiątkę tamtych wydarzeń jemy pieczoną gęś, koniecznie z modrą kapustą.

Najlepszy przepis na pieczoną gęś

Jak idealnie przyrządzić gęś? Zdradzimy Wam niezawodny przepis, wielokrotnie wypróbowany przez naszą redakcyjną koleżankę Kamilę Szałaj.

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com Dzięki uprzejmości autorki bloga możemy Wam dziś zaprezentować tę wyjątkową recepturę.

Idealny smak i soczystość uzyskujemy dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki pod grillem piekarnika. Czas pieczenia to 7 godzin (dla gęsi o wadze ok. 4 kg) w temperaturze 130°C. Gęś zatem najlepiej włożyć do piekarnika wcześnie rano, aby zdążyła się upiec na obiad.
Do upieczenia gęsi potrzebna będzie gęsiarka z pokrywą (lub duże naczynie żaroodporne z pokrywą lub garnek rzymski z pokrywą).

SKŁADNIKI

  • 1 gęś wypatroszona, około 4 – 4,5 kg, świeża lub mrożona
  • 1 duże kwaśne i twarde jabłko np. szara reneta lub boiken
  • około 1 łyżka soli morskiej
  • 1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki kminku
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka soku jabłkowego np. z antonówek lub 1/2 szklanki soku i 1/2 szklanki cydru

DODATKI DO WYBORU

  • żurawina
  • ziemniaki podsmażane na gęsim tłuszczu
  • surówka z czerwonej kapusty

Gęś mrożoną dokładnie rozmrozić (kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej lub 2 dni w lodówce). Sprawdzić czy w środku gęsi nie ma woreczka z podrobami, jeśli jest – wyjąć go i odłożyć do lodówki (wątróbki można wykorzystać do pasztetu). Do środka gęsi włożyć pokrojone na ćwiartki jabłko. Gęś oprószyć solą i pieprzem, posypać kminkiem i tymiankiem, obłożyć czosnkiem i włożyć do naczynia piersiami do dołu. Tak przygotowaną gęś można przechować przez noc w chłodnym miejscu lub od razu upiec.

Piekarnik nagrzać do 130°C. Na dno naczynia wlać sok jabłkowy i cydr, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec cały czas pod przykryciem przez 7 godzin.

Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i gęś zrumienić z dwóch stron pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku, lub – jeśli nie mamy funkcji grilla – w wysokiej temperaturze, około 240°C. Cały proces zrumienienia musi odbyć się bardzo szybko (maksymalnie po kilka minut z każdej strony) aby nie wysuszyć mięsa (najlepiej więc wyjąć gęś z piekarnika na czas jego nagrzewania do wyższej temperatury).

Wyjąć gęś na deskę. Tłuszczu i soku z naczynia nie wylewać. Gęś pokroić ostrym nożem i nożycami do drobiu: najpierw odciąć skrzydła, później udka, następnie przekroić korpus na pół i wyciąć piersi. Podawać z dodatkami.

Na stronie kwestiasmaku.com znajdziecie również inne przepisy na gęsinę.

Redakcja AgroNews

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,654ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE