Na wtorkowej aukcji ceny produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii spadły. Najbardziej staniało pełne i odtłuszczone mleko w proszku. Indeks cen GDT ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia br.
Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 986 pkt. wobec 1038 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 19 czerwca br. (spadek o 5,0%), co było wyraźnie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Spadły ceny PMP i OMP
Największy spadek zanotowały ceny pełnego mleka w proszku (-7,3%), odtłuszczonego mleka w proszku (-4,6%), sera Cheddar (-4,3%), masła (-4,0%) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (-1,7%). Wzrost odnotowały natomiast ceny maślanki w proszku (+6,4%) oraz kazeiny podpuszczkowej (+3,6%). Laktoza i serwatka nie były oferowane na aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 26 519 ton wobec 21 634 ton (+22,6%).
Kolejna aukcja GDT odbędzie się 19 lipca.
Spadki także w kolejnych miesiącach
Ekonomiści przewidują, że w najbliższych miesiącach ceny produktów mlecznych powrócą do trendu spadkowego.
– Wyniki aukcji są spójne z naszym scenariuszem, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen w I poł. br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, a także niepewnością co do skali ożywienia skupu mleka w UE, ceny produktów mlecznych powrócą do trendu spadkowego – przewiduje Olipra.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com