Produkcja trzody chlewnej narażona jest na występowanie różnych zakażeń. Ich nasilenie jest różne, a od staranności i dociekliwości rolnika zależy zdrowotność hodowanych świń. Należy stosować profilaktykę i skuteczne zwalczanie, aby choroby nie stanowiły obniżenia dochodów gospodarstw produkujących trzodę chlewną.
Corocznie w produkcji trzody chlewnej choroby różnego typu powodują ogromne straty. Najważniejsze z nich i często występujące w stadach są powodowane przez różne drobnoustroje (wirusy, bakterie i tym podobne).
Klasyfikacja chorób świń
Z uwagi na czynnik chorobotwórczy, choroby dzieli się na następujące grupy.
Choroby wirusowe:
- pomór afrykański i klasyczny,
- choroba Aujeszkyego,
- pryszczyca świń,
- choroba pęcherzykowa świń oraz pęcherzykowe zapalenie jamy ustnej,
- enterowirusowe zapalenie mózgu i rdzenia,
- zespół rozrodczo-oddechowy,
- zakażenia rotawirusowe,
- poodsadzeniowy, wielonarządowy zespół wyniszczający,
- zespół skórno-nerkowy, parwowirusowe, rotawirusowe,
- epidemiczne biegunki, wyniszczające i wymiotne,
- grypa świń, ospa świń, zakażenia koronawirusowe płuc, żołądka i jelit.
Choroby bakteryjne:
- różyca, bruceloza, leptospiroza, listerioza, gruźlica,
- mykoplazmowe zapalenie płuc,
- pastereloza,
- zakaźne zanikowe zapalenie nosa,
- streptokokoza,
- pleuropneumonia,
- zespół zaburzeń oddechowych,
- dyzenteria i spirochetoza,
- rozrostowe zapalenie jelit i salmonelloza,
- kolibakterioza prosiąt i choroba obrzękowa,
- zakażenia gronkowcami oraz martwicowe zapalenie jelit u prosiąt,
- tężec, chlomydioza, promienica.
Choroby pasożytnicze:
- kokcydiozy,
- toksoplazmozy,
- glistnica,
- węgorczyca,
- świerzb,
- wszawica,
- włośnica.
Choroby niezakaźne:
- anemia,
- wrodzona rozkroczność,
- kanibalizm,
- zespół stresu, niedoboru żywieniowego,
- mykotoksykozy i wrzody żołądka.
Najgroźniejsze rodzaje zakażeń
Obecnie najgroźniejszą chorobą świń jest pomór afrykański świń (ASF). Jest to choroba wirusowa powodująca ogromne straty w produkcji trzody chlewnej. Choroba ta jest zakaźna i zaraźliwa. Wirus wywołujący tą chorobę jest spokrewniony z wirusem pomoru klasycznego, odznacza się dużą odpornością na temperaturę, czynniki chemiczne oraz na różne warunki środowiskowe.
Czytaj dalej w Gazecie Interaktywnej AgroNews
AM/Redakcja AgroNews