Z danych Światowego Stowarzyszenia Producentów Jabłek i Gruszek WAPA wynika, że największe zapasy jabłek są we Włoszech i Polsce.
W unijnych magazynach na dzień 1 stycznia tego roku było 4,39 mln ton jabłek. To mniej w porównaniu z rokiem ubiegłym o 1,8 proc. Ale należy pamiętać, że zapasy w styczniu 2015 roku były rekordowe i wynosiły 4,47 mln ton.
W styczniu tego roku największe ilości jabłek przechowywano we Włoszech – 1,31 mln ton i w Polsce – 1,3 mln ton. Polskie zapasy wzrosły w skali roku o 1,6%, a włoskie zmalały o 6,4%.
– Na wzrost zapasów w Polsce wpływ miały wpływ ubiegłoroczne dobre zbiory jabłek, spadek eksportu do Rosji z uwagi na embargo, a także mniejsza sprzedaż do przetwórstwa – informuje FAMMU/FAPA.
Wzrost rezerw jabłek odnotowano w styczniu również we Francji. W skali roku zapasy jabłek znacznie obniżyły się natomiast w Niemczech i Hiszpanii.
Czytaj także:
Jabłka i gruszki z Polski pojadą do USA
Najwięcej w unijnych magazynach przechowywano jabłek odmiany Golden Delicious – 1,2 mln ton (najwięcej – 641 tys. ton we Włoszech), a także Idareda – 377 tys. ton, Gali – 309 tys. ton i Jonagolda – 299 tys. ton. W polskich magazynach dominował Idared – 330 tys. ton. Były to najwyższe zapasy tej odmiany w całej UE.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Jarek Zbożin
Źródło: FAMMU/FAPA