Nawożenie rzepaku ozimego – o czym warto wiedzieć?

Prawidłowy rozwój jesienią decyduje o możliwościach plonowania rzepaku ozimego. Przed zimą szyjka korzeniowa rzepaku powinna mieć grubość ok. 2 cm. Pamiętajmy – rzepak ozimy jest wdzięczny za intensywne nawożenie. Rośliny te pobierają z gleby około trzy razy więcej składników pokarmowych niż zboża.
 

\"rolnictwo,
Startowa dawka fosforu i potasu pozwala przygotować rośliny do spoczynku zimowego.

Rzepak jest rośliną bardzo wymagającą, a jesień jest okresem, kiedy tworzy się fundament pod przyszły plon. Przezimowanie i szybka regeneracja po zimie stanowi o potencjalnej wielkości plonu.

Możliwości plonowania rzepaku ozimego ustalone na podstawie doświadczalnictwa odmianowego kształtują się na poziomie dwukrotnie wyższym od średnich uzyskiwanych w produkcji. Znaczący wpływ ma tu dobór stanowiska i odpowiednie przygotowanie gleby.

Stanowisko
Stanowisko pod rzepak musi być żyzne, zasobne w fosfor i potas oraz o pH nie mniejszym niż 6,5. Korektę zasobności gleby w fosfor i potas oraz regulację odczynu wykonuje się przy uprawie przedplonu, co najmniej rok przed siewem rzepaku. Wczesna regulacja odczynu poprawia strukturę gleby, a tym samym – zdolność do zatrzymywania wody z zapasów zimowych, zwiększając jednocześnie dostępność składników pokarmowych.

Czym nawozić?

Producenci rzepaku doskonale wiedzą, że plon nasion kształtuje się już jesienią: tworzą się wtedy zawiązki pędów bocznych i kwiatowych, w związku z czym roślinom nie powinno zabraknąć pożywienia. Plon 3 ton nasion wraz ze słomą pobiera 72 kg fosforu, 160 kg potasu, 160 kg wapnia, 45 kg siarki, 30 kg magnezu i 150 kg azotu. O ile makroskładniki należy wnosić doglebowo, tak mikroelementy powinny być dostarczane dolistnie.

 

\"rolnictwo,
 

 

Startowa dawka fosforu i potasu pozwala przygotować rośliny do spoczynku zimowego. Obydwa pierwiastki odgrywają istotną rolę w okresie jesiennej wegetacji. Chociaż pobieranie fosforu jesienią jest niewielkie, to kształtuje on szybkość wzrostu systemu korzeniowego, a zatem jego niedobór w tym czasie jest bardzo niekorzystny dla roślin i ich przezimowania. Również potas w około 20 proc. wykorzystywany jest jesienią. Natomiast plonotwórcza rola tych składników ujawnia się podczas strzelania w pęd kwiatowy (potas) oraz w fazie wypełniania łuszczyn (fosfor). Fazy te decydują o plonie nasion.

Dawki nawożenia jesiennego

Dawki nawożenia jesiennego uzależnione są od zasobności gleby oraz od przedplonu i przewidywanego plonowania. Optymalna zawartość potasu w glebie wynosi 20-25 mg K2O/100 g gleby, a fosforu – około 15 mg P2O5. Dawka potasu może wynosić od 30 do 120 kg K2O na 1 ha. Najprostsze ustalenie dawki fosforu, wynikające z potrzeb żywieniowych rzepaku, to przyjęcie 20-25 kg P2O5 na 1 tonę nasion. W przypadku fosforu ważnym elementem agrotechniki jest dokarmianie roślin na początku ruszenia wegetacji, w formie stałej lub płynnej.

Przy dostatecznej zasobności gleby w inne składniki, podstawowym składnikiem plonotwórczym jest azot. Zazwyczaj nawożenie azotowe dzielone jest na trzy dawki – jedną jesienną i dwie wiosenne; dodatkowo można jeszcze nawozić azotem dolistnie w postaci mocznika (przy niższych temperaturach i we wcześniejszych fazach rozwojowych).

Jeżeli rzepak siany jest po zbożach z przyoraną słomą, jesienią należy wykonać dodatkowe nawożenie azotem, w ilości około 40 kg N/ha (100 kg mocznika lub 150 l RSM), ponieważ azot wniesiony ze słomą zaczyna być pobierany dopiero wiosną. Jeśli rośliny są niedożywione, można jeszcze przed zimą zastosować nawożenie dolistne mocznikiem lub doglebowo, w postaci saletry amonowej. Jednakże przeazotowanie rzepaku jesienią jest bardzo groźne, ponieważ powoduje zbytnie wydłużenie łodygi i wydelikacenie roślin, czyniąc je bardziej podatnymi na uszkodzenia mrozowe.

Czytaj także:
Co robić z omacnicą prosowianką w kukurydzy?
Grzyby zagrażające kukurydzy

Rośliny prawidłowo odżywione we wszystkie składniki lepiej przetrwają zimę i dadzą wyższy plon latem. Po długotrwałej zimie mogą pojawić się objawy głodu roślin w momencie ruszenia wegetacji, gdy zapotrzebowanie na azot jest największe. W związku z tym 60-70% planowanej wiosennej dawki należy zastosować wczesną wiosną, przed ruszeniem wegetacji.

W zależności od oczekiwanego plonu ogólna dawka azotu zastosowana wiosną może wynosić od 150 do 200 kg N/ha. Uwzględniając przelicznik, że na wyprodukowanie 1 tony rzepaku roślina potrzebuje 50 kg azotu, dawki maksymalne stosuje się przy plonach powyżej przeciętnej (powyżej 3 t/ha).

Źródło: Rzepak ozimy jesienią, Mariola Górecka, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Fot. Dreamstime.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Nowa metoda oszustów. Dzwonią podając się za lekarza

Seniorzy są łatwym łupem dla oszustów, dlatego bardzo ważna jest edukacja międzypokoleniowa. Pojawiła się nowa legenda, na którą próbują wyłudzić pieniądze. Tym razem dzwoni...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics