Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej wnioskuje o utrzymanie maksymalnej zawartości cynku na poziomie 150 mg/kg paszy.
Procedury żywienia świń od lat przewidują stosowanie w paszy dodatku tlenku cynku. Test to skuteczny zabieg eliminujący występowanie biegunek u prosiąt, a co ważniejsze znacznie ograniczający konieczność stosowania antybiotyków. Obecne normy określają maksymalny poziom cynku dla tuczników w ilości 150 mg/kg paszy. Panel FEEDAP zarekomendował potencjalną redukcję dopuszczalnej zawartości cynku z obecnego poziomu 150 do 100 mg Zn/kg paszy.
Jak zwraca uwagę Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH w praktyce rolniczej stosuje się dodatek cynku dla prosiąt w wieku 28-42 dni w ilości 150 mg/kg paszy przez ok. 14 dni odchowu. Obecny dopuszczalny poziom koncentracji cynku wynoszący 150 mg Zn/kg paszy jest zdecydowanie poniżej maksymalnej tolerancji dla zwierząt wynoszącej 500 mg Zn/kg s.m. paszy ustalonej przez NRC (2005) – raport [EFSA Journal 2014; 12(5): 3668]. Dlatego pozostawienie maksymalnej zawartości cynku 150 mg Zn/kg paszy nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia zwierząt.
Raport [EFSA Journal 2014; 12(5): 3668] podaje, że zawartość cynku w ilości nieprzekraczającej 200 mg/kg paszy nie powoduje zmian w koncentracji tego pierwiastka w tkankach zwierząt.
Górny poziom tolerancji zawartości cynku w pożywieniu dla dorosłego człowieka (19+ lat) wynosi 40 mg (Institute of Medicine, Food and Nutrition Board, 2001). W raporcie [EFSA Journal 2014; 12(5): 3668] czytamy, że dorosły mężczyzna konsumuje dziennie średnio 11,6 mg cynku, a kobieta 9,1 mg cynku. Redukcja zawartości cynku do 100 mg/kg paszy nie ma więc żadnego znaczenia dla zdrowia ludzi.
Czytaj także:
Nowe przepisy UE dotyczące pasz leczniczych
Jak uzyskać dobrą kiszonkę z kukurydzy?
Ostatnie konkluzje z panelu FEEDAP dowodzą, że zawartość cynku w ilości 150 mg/ kg paszy nie wiąże się z żadnym zagrożeniem dla środowiska, a szczególności dla gleby (EFSA FEEDAP Panel, 2012 a, b, c, d). Nie ma także żadnych dowodów naukowych potwierdzających, że dodatkowy cynk wydalany przez zwierzęta powoduje zanieczyszczenie wód powierzchniowych, czy gruntowych.
Cynk odgrywa kluczową role przy funkcjach biologicznych organizmu. Odporność organizmu, dobrostan i efektywność produkcji pogarsza się, jeżeli łączna zawartość cynku spada poniżej 150 mg Zn/kg paszy. Dlatego KZP-PTCH wnioskuje, aby obecny maksymalny poziom cynku 150 mg Zn /kg dla trzody chlewnej pozostał niezmieniony.
Redakcja AgroNews, fot. freeimages.com
Źródło: KZP-PTCH