Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka

Mięso czerwone, w tym wieprzowe, nie jest szkodliwe dla zdrowia – taki wniosek płynie z najnowszego raportu Związku Polskie Mięso – Wieprzowina – Nowa Perspektywa. Co więcej, wieprzowina jest źródłem mikro i makroelementów, których nie znajdziemy w innych rodzajach pożywienia. Autorzy analizy przypominają jednak o konieczności zróżnicowanej diety bogatej nie tylko w białko zwierzęce, ale i roślinne.

Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka
Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka

Wieprzowinie od lat przypisywano szkodliwość dla zdrowia i przestrzegano przed jej jedzeniem. Najnowszy raport Związku Polskie Mięso rzuca wiele światła na te kwestie. Prezentuje obszerny przegląd badań na temat wpływu mięsa wieprzowego na zdrowie. Okazuje się, że w odpowiednich ilościach wieprzowina nie jest szkodliwa dla zdrowia, a jest wręcz koniecznym składnikiem zróżnicowanej, zbilansowanej diety.

Zdrowsza niż dawniej

– Dzięki zmianom, jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, wieprzowina zawiera 30 procent mniej tłuszczu, niż ta produkowana w latach 80. ubiegłego wieku. Jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera dość dużo wysokowartościowego białka. Może być źródłem żelaza, cynku, selenu i witamin A i z grupy B, oraz kwasu foliowego – mówi prof. Wiesław Przybylski z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie

W analizie omówione zostały badania, opublikowane w 2020 roku w Annals of Internal Medicine przez międzynarodowy zespół badaczy pod kierunkiem Mi Ah Han z Chosun University w Korei Południowej. Badania polegały na meta-analizie tzw. badań kohortowych, obejmujących ponad 6 mln uczestników. Analizowano wpływ mięsa czerwonego na zapadalność na nowotwory (przełyku, żołądka, jelita grubego, trzustki, piersi lub prostaty) i śmiertelność z ich powodu. Badania te nie potwierdziły jednoznacznie szkodliwości mięsa czerwonego. Pokazały, że nie można udowodnić takiego związku.

To bardzo solidne badania, które każą poszukiwać innych przyczyn chorób nowotworowych. Pokazują, że nie powinniśmy rezygnować  z wartościowych posiłków mięsnych, które dostarczają naszemu organizmowi substancji odżywczych niedostępnych w innych produktach – dodaje dr Anna Onopiuk z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, współautorka raportu.

Spożycie mięsa nie wzrasta

Raport przywołuje też ciekawe badania amerykańskiej naukowiec Shalene H. McNeill, opublikowane w 2014 roku. Pokazują one, jak na przestrzeni blisko 40 lat zmieniała się dieta Amerykanów. W tym czasie wzrosła ilość kalorii z 2057 kcal do 2674 kcal. Co ważne spożycie mięsa w tym czasie utrzymało się na względnie stałym poziomie. Wzrosła z kolei konsumpcja rafinowanych zbóż i cukrów oraz tłuszczów dodawanych do żywności.

Pełny raport dostępny do pobrania tu: pobierz Raport
Źródło: Związek Polskie Mięso

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics