Nie tylko mróz przyczyną wypadnięcia roślin

Jak informuje GUS, z badań polowych przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich pod koniec lutego wynika, że uprawy ozime w wielu rejonach kraju przezimowały znacznie gorzej niż w roku ubiegłym.

Najgorzej przezimował rzepak i rzepik oraz pszenica, a jedynie nieco lepiej pozostałe gatunki zbóż. Największe straty zimowe zaobserwowano w wyniku uszkodzeń roślin spowodowane przez:

  • występowanie silnych mrozów,
  • występowanie dużych wahań temperatury pomiędzy nocą a dniem,
  • występowanie silnych mroźnych wiatrów wysuszających powodujących wysmalanie roślin na plantacjach bez okrywy śnieżnej,
  • występowanie pleśni śniegowej i wyprzenie roślin na plantacjach na których długo zalegała gruba pokrywa śnieżna,
  • wymoknięcie roślin w zastoiskach wodnych na przedwiośniu,
  • rozmarzanie w dzień i zamarzanie w nocy wody z topniejącego śniegu, co znacznie osłabiało system korzeniowy ozimin.

W badanych próbach polowych udział roślin żywych i nasion kiełkujących wyniósł w bieżącym roku dla pszenicy ozimej – 91,2 proc. (o 1,1 pkt proc. mniej niż w roku ubiegłym), dla żyta – 88,2 proc. (o 1,2 pkt proc. mniej), dla jęczmienia ozimego – 91,8 proc. (o 2,2 pkt proc. więcej), dla pszenżyta ozimego – 87,0 proc. (o 6,3 pkt proc. mniej niż w roku ubiegłym), a dla rzepaku i rzepiku ozimego – 83,9 proc. (o 8,1 pkt proc. więcej niż w roku ubiegłym). Decydujący wpływ na plonowanie plantacji upraw ozimych będą miały warunki agrometeorologiczne w okresie dalszej wegetacji.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics