Marnowanie jedzenia – wyzwanie dla sumień, środowiska i portfeli

Na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Europejczycy wyrzucają do śmieci 89 milionów ton jedzenia rocznie, z czego 9 milionów ton marnują Polacy. Marnowanie żywności to problem sumienia, środowiska i portfela. Federacja Polskich Banków Żywności pokazuje wyrzucanie jedzenia jako problem wielowymiarowy – etyczny, ekologiczny i ekonomiczny. Każdy wymiar daje inną motywację do włączenia się w walkę z marnowaniem żywności, lecz dopiero trzy wymiary zobaczone na raz dają pełen obraz problemu.

\"\"

Wymiar etyczny – W Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton jedzenia, jednocześnie ponad 2 miliony osób żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, a ponad 10 milionów jest zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. Jest to ogromny paradoks i niesprawiedliwość społeczna. Banki Żywności sprzeciwiają się marnowaniu żywności w obliczu skali niedożywienia. Gdyby nawet o połowę zmniejszyć marnowanie jedzenia – problem głodu by zniknął.

Wymiar ekologiczny – zmarnowana żywność to straty wody i innych surowców naturalnych; wyrzucona kanapka to aż 90 litrów zmarnowanej wody przeznaczonej na jej produkcję. Przez cały kwiecień informują o tym reklamy na nośnikach zewnętrznych w 15 miastach Polski, spoty emitowane przez stacje telewizyjne i sieci handlowe, które włączyły się do akcji. Straty ekologiczne wynikające z marnowania żywności to nowy, nie podejmowany dotąd na taką skalę problem społeczny.

Wymiar ekonomiczny – zmarnowana żywność to strata pieniędzy. Przy zakupach jedzenia, częściej niż w przypadku innych grup produktów, decyzje podejmowane są spontanicznie, bez planu i w rezultacie żywności trafia na śmietnik. Dodatkowo każdy, kto kupuje więcej niż potrzebuje, generuje zwiększoną konsumpcję, która wpływa także na wzrost cen.

Federacja Polskich Banków Żywności od 4 lat prowadzi kampanię społeczną „Nie marnuj jedzenia”, której celem jest uświadamianie negatywnych skutków marnowania żywności. Częścią kampanii jest strona www.niemarnuje.pl w całości poświęcona zapobieganiu marnowania. Na stronie można dowiedzieć się o tym, jak planować zakupy, porcje posiłków, jak przygotować potrawy, by nie zmarnować niczego i jak prawidłowo przechowywać żywność.

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia w Polsce to główne cele działalności Banków Żywności. Banki Żywnosci są Organizacjami Pożytku Publicznego codziennie pozyskującymi od producentów i dystrybutorów żywność, która w przeciwnym razie zostałaby zmarnowana. Następnie, za pośrednictwem ponad 3 500 lokalnych organizacji charytatywnych żywność trafia do blisko miliona najbardziej potrzebujących – matek samotnie wychowujących dzieci, wielodzietnych rodzin, osób bezdomnych, bezrobotnych, starszych i niepełnosprawnych.

Dostarczanie pomocy żywnościowej na taką skalę wymaga profesjonalnej i rozwiniętej infrastruktury. Dlatego też Banki Żywnosci przypominają, że każdy podatnik może przyczynić się do zwiększenia skali pomocy najbardziej potrzebującym, przekazując swój 1% podatku na Federację Polskich Banków Żywności lub wybrany Bank Żywnosci. Numery KRS na stronie www.bankizywnosci.pl. 1% przekazany Federacji Polskich Banków Żywności to realny wpływ na rzecz walki z niedożywieniem i marnowaniem jedzenia.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,169FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,516ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE