Na wczorajszej aukcji produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii indeks cen GDT zwiększył się do 1054 pkt. wobec 1040 pkt. na poprzedniej aukcji, która miała miejsce 17 stycznia br. (wzrost o 1,3 proc.).
– Było to powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Mimo wzrostu, indeks cen GDT kształtuje się nadal poniżej swojego poziomu z grudnia ub. r. – informuje Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Najbardziej zdrożała laktoza
W kierunku zwiększenia indeksu oddziaływały wyższe ceny 5 z 8 jego składowych, wśród których najbardziej wzrosły ceny laktozy (+12,4 1,3 proc.).
– Najsilniejszy spadek cen odnotowano w przypadku maślanki w proszku (-7,5 1,3 proc.). Nieznacznie zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 21 273 t wobec 22 030 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja GDT odbędzie się 21 lutego – wylicza Olipra.
I ocenia, że globalny rynek mleka w II kw. ub. r. wszedł we wzrostową fazę cyklu i pozostanie w niej do III kw. br.
oprac. Kamila Szałaj, fot. pixabay.com