Indeks cen żywności FAO (FFPI), obrazujący kształtowanie się międzynarodowych cen podstawowych artykułów żywnościowych, wyniósł w sierpniu 120,7 punktów, czyli był nieznacznie poniżej skorygowanej wartości z lipca.
Światowe ceny żywności odnotowały niewielki spadek (-0,3 procenta), ponieważ niższe niż w lipcu ceny cukru, mięsa i zbóż przeważyły nad wzrostami cen olejów roślinnych i produktów mlecznych. Od początku 2024 roku Indeks cen żywności FAO wzrósł o skromne 1,2 procent.
W porównaniu z poziomami historycznymi, FFPI był w sierpniu średnio o o 24,7 procent niższy od szczytu 160,3 punktów osiągniętego w marcu 2022 r. i o 1,1 procent poniżej odpowiadającej mu wartości sprzed roku.
Warto zauważyć, że wskaźnik cen żywności utrzymuje się znacznie powyżej poziomów sprzed pandemii Covid-19
Kształtowanie się Indeksu cen żywności FAO na przestrzeni ostatnich lat:
Indeks cen zbóż FAO był w sierpniu najniżej od 4 lat
Raport FAO informuje, że Indeks cen zbóż (obrazuje światowe ceny ziarna) wyniósł w sierpniu średnio 110,1 punktów, spadając o 0,6 punktu (0,5 procent) w porównaniu z lipcem i 14,9 punktu (11,9 procent) w porównaniu z wartością z sierpnia 2023 r. Warto zauważyć, że mimo niewielkiego spadku sierpniowy odczyt indeksu cen zbóż FAO był najniższy od września 2020 roku.
Globalne ceny eksportowe pszenicy spadły w ujęciu miesięcznym, co odzwierciedla słaby popyt międzynarodowy i silną konkurencję wśród eksporterów, zwłaszcza ze strony konkurencyjnych cenowo dostaw z Morza Czarnego.
Wyższa niż wcześniej oczekiwano produkcja pszenicy w Argentynie i Stanach Zjednoczonych Ameryki również przyczyniła się do łagodniejszego tonu cenowego.
Z kolei światowe ceny kukurydzy nieznacznie wzrosły, głównie dzięki obawom o wpływ fal upałów na plony w Unii Europejskiej i częściach Stanów Zjednoczonych Ameryki. Wsparcie zapewniły również mniejsze dostawy krajowe na Ukrainie, wraz z korektą w dół prognozy produkcji w tym kraju.
Spośród innych zbóż grubych światowe ceny jęczmienia spadły, a ceny sorgo wzrosły.
Indeks cen ryżu FAO wzrósł w sierpniu o 0,6 procent, gdyż notowania ryżu innego niż Indica nieco wzrosły pod wpływem sezonowego niedoboru walut i umocnienia się walut niektórych krajów eksportujących względem dolara amerykańskiego.
Zmiany poszczególnych subindeksów FAO:
W sierpniu rosły międzynarodowe ceny oleju palmowego, ale taniały pozostałe oleje roślinne
Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wyniósł w sierpniu 136,0 punktów, wzrastając o 1,0 punkt (0,8 procent) w ujęciu miesięcznym i osiągając najwyższy poziom od stycznia 2023 r. Nieznaczny wzrost indeksu wynikał przede wszystkim z wyższych światowych cen oleju palmowego, co z nawiązką zrekompensowało niższe notowania oleju sojowego, słonecznikowego i rzepakowego.
Pomimo sezonowego wzmocnienia, produkcja w Indonezji pozostała poniżej swojego pełnego potencjału, zapewniając wsparcie dla cen globalnych.
Z drugiej strony, międzynarodowe ceny oleju sojowego spadły, głównie pod wpływem perspektyw obfitej światowej produkcji soi w sezonie 2024/25.
Tymczasem, po wzroście trwającym wiele miesięcy, światowe ceny oleju słonecznikowego i rzepakowego również spadły, co w dużej mierze odzwierciedlało odpowiednio spowolnienie globalnego popytu i sezonową presję ze strony zbiorów rzepaku w Kanadzie.
Światowe ceny przetworów mlecznych były w sierpniu najwyższe od marca 2023 roku
Według raportu FAO wskaźnik cen produktów mlecznych wyniósł średnio 130,6 punktów w sierpniu, co stanowi wzrost o 2,8 punktów (2,2 procent) w porównaniu z lipcem i jest o 16,3 punktów (14,2 procent) wyższy od odpowiadającej mu wartości sprzed roku.
Międzynarodowe notowania cen wszystkich produktów mlecznych wzrosły w sierpniu, przy czym najbardziej wzrosły notowania pełnego mleka w proszku z powodu wzrostu popytu importowego na dostawy spot i ograniczonych zapasów w głównych regionach produkcyjnych.
Międzynarodowe ceny masła i odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły, przy czym notowania masła osiągnęły rekordowy poziom, wspierane przez zwiększony popyt na dostawy krótkoterminowe i długoterminowe oraz niepewność co do adekwatności dostaw mleka w Europie Zachodniej, pomimo spadków notowań cen w Oceanii z powodu mniejszego popytu i oczekiwań na sezonowy wzrost dostaw mleka.
Tymczasem ceny sera na świecie wzrosły, co było spowodowane ograniczonymi zapasami i mniejszą produkcją sera w Europie, w połączeniu ze zwiększonym globalnym popytem importowym.
Światowe ceny mięsa spadły lekko w sierpniu, ale są wyższe niż rok temu
Wskaźnik cen mięsa FAO * wyniósł średnio 119,5 punktu w sierpniu, spadając o 0,9 punktu (0,7 procent) w porównaniu z lipcem, ale nadal pozostając o 4,3 punktu (3,7 procent) powyżej odpowiadającej mu wartości z ubiegłego roku.
Międzynarodowe notowania cen mięsa drobiowego spadły w sierpniu, odzwierciedlając długotrwałe skutki dobrowolnego zawieszenia eksportu związanego z chorobą Newcastle na brazylijskie notowania cen, pomimo że rząd ogłosił koniec epidemii tydzień po jej ogłoszeniu. Światowe ceny mięsa wieprzowego spadły drugi miesiąc z rzędu z powodu słabego popytu importowego pośród obfitych możliwości eksportowych w głównych regionach produkcyjnych.
Po trzech miesiącach gwałtownych wzrostów, międzynarodowe ceny mięsa baraniego spadły nieznacznie w sierpniu z powodu spowolnienia zakupów importowych, zwłaszcza przez Chiny.
Z kolei światowe ceny mięsa wołowego wzrosły nieznacznie z powodu wpływu sezonowo spadających dostaw zwierząt rzeźnych w Oceanii.
Globalne ceny cukru spadły o ¼ w skali roku
Najnowszy raport FAO informuje, że wskaźnik cen cukru wyniósł w sierpniu średnio 113,9 punktów, co oznacza spadek o 5,7 punktów (4,7 procent) w porównaniu z lipcem i aż o 34,3 punktów (23,2 procent) w porównaniu z wartością sprzed roku, osiągając najniższy poziom od października 2022 r.
Spadek indeksu w sierpniu był spowodowany głównie poprawiającymi się perspektywami produkcji na sezon 2024/25 w Tajlandii i Indiach, po korzystnych opadach deszczu, które pozytywnie wpłynęły na uprawy trzciny cukrowej.
Ponadto niższe ceny ropy naftowej na świecie wywarły dalszą presję spadkową na ceny cukru. Jednak pod koniec sierpnia obawy dotyczące wpływu pożarów na polach trzciny cukrowej w kluczowych obszarach uprawowych Brazylii, wraz z doniesieniami o niższej niż oczekiwano produkcji cukru w pierwszej połowie miesiąca, przyczyniły się do gwałtownych wzrostów światowych cen cukru, co ograniczyło ogólny spadek w ujęciu miesięcznym.
Źródło: FAO