Pojawiają się kolejne ogniska ptasiej grypy w Europie.
Po wcześniejszym wykryciu trzech ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 i H5N2 u drobiu we francuskim departamencie Dordogne, potwierdzono wystąpienie kolejnych trzech przypadków wirusa – w departamencie Landes (perliczki i kaczki) i Dordogne (kaczki).
Jak informuje FAMMU/FAPA, wprowadzono niezwłocznie środki zwalczania choroby, w tym obszary zapowietrzone i zagrożone.
W związku z pojawieniem się ognisk tej choroby kolejne kraje zamykają swoje granice na wwóz mięsa drobiowego z Francji.
– Co najmniej 8 krajów, w tym Chiny, Japonia, Korea Płd., Tajlandia, Algieria, Maroko, Tunezja i Egipt, wprowadziło tymczasowe zakazy importu drobiu i produktów drobiowych z Francji – czytamy w najnowszym raporcie FAMMU/FAPA.
Ale nie tylko Francja zmaga się z wirusem ptasiej grypy. Także w Niemczech wykryto jeden przypadek, z tym że nisko zjadliwej ptasiej grypy H5N2 w gospodarstwie drobiarskim w Bawarii, utrzymującym 12,9 tys. szt. kur niosek, kaczek, gęsi i indyków. Na początku tego roku w Dolnej Saksonii stwierdzono przypadki wysoce zjadliwego wirusa H7N7.
Jak informuje FAMMU/FAPA, obecnie jeszcze nie jest wiadomo, czy ogniska w Niemczech mają związek z ostatnimi przypadkami ptasiej grypy we Francji.
Obecność wirusa ptasiej grypy stwierdzono również we Włoszech, w regionie Emilia-Romania, w północnej części kraju.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Robbie Ribeiro