Nowe ograniczenia eksportowe z powodu HPAI. Bośnia i Hercegowina wprowadza zakaz importu drobiu

Na mocy decyzji władz Bośni i Hercegowiny z dnia 13 maja 2025 roku, został wprowadzony zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z województwa wielkopolskiego oraz pomorskiego. Restrykcje są konsekwencją wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terytorium Polski.

Nowe ograniczenia eksportowe z powodu HPAI. Bośnia i Hercegowina wprowadza zakaz importu drobiu

Zakaz dotyczy szerokiego zakresu towarów

Wprowadzony zakaz obejmuje między innymi:

  • żywy drób, ptaki bezgrzebieniowe (takie jak emu, nandu, kiwi, strusie), dzikie ptaki łowne oraz inne ptaki hodowlane i towarzyszące;
  • pisklęta jednodniowe;
  • jaja – zarówno wylęgowe, jak i konsumpcyjne;
  • zarodki drobiu i dzikich ptaków;
  • świeże i mrożone mięso drobiowe oraz mięso ptaków bezgrzebieniowych i dzikich;
  • produkty mięsne z wymienionych gatunków ptaków;
  • inne produkty pochodzenia zwierzęcego, które pochodzą od ptaków i są przeznaczone do spożycia przez zwierzęta lub do użytku przemysłowego i rolniczego;
  • niespreparowane trofea myśliwskie, pióra oraz ich części, które nie zostały poddane właściwej obróbce.

Produkty dopuszczone do eksportu – wyjątki od zakazu

Pomimo ogólnego zakazu, część produktów może być nadal eksportowana, pod warunkiem spełnienia określonych wymogów sanitarnych. Ograniczenia nie obejmują:

  • konserw drobiowych lub z dzikich ptaków łownych, które są hermetycznie zamknięte i poddane obróbce termicznej co najmniej na poziomie sterylizacji FO 3;
  • produktów jajecznych, które przeszły odpowiednią obróbkę cieplną (np. suszenie, pasteryzację lub sterylizację);
  • produktów drobiowych, które zostały poddane obróbce cieplnej, podczas której temperatura wewnątrz produktu osiągnęła co najmniej 70°C;
  • piór i ich części, które – zgodnie z deklaracją – zostały poddane obróbce parą wodną lub inną skuteczną metodą eliminującą patogeny.

Ważne dla eksporterów i producentów

Decyzja Bośni i Hercegowiny stanowi kolejne utrudnienie dla polskiego sektora drobiarskiego, który w ostatnich latach zmaga się z powracającymi ogniskami HPAI. Eksporterzy z województw objętych zakazem powinni dokładnie sprawdzać aktualne przepisy sanitarne obowiązujące w krajach importujących oraz przygotować się na konieczność modyfikacji łańcuchów dostaw.

Kontekst epidemiologiczny

Wysoko zjadliwa grypa ptaków (HPAI) jest chorobą zakaźną, która może prowadzić do masowych padnięć drobiu i poważnych strat gospodarczych. Władze wielu państw, w tym Bośni i Hercegowiny, wprowadzają środki ostrożności mające na celu zapobieżenie zawleczeniu wirusa na swoje terytorium.

Dalsze decyzje dotyczące zniesienia lub rozszerzenia zakazu będą uzależnione od rozwoju sytuacji epizootycznej w Polsce oraz oceny ryzyka przez służby weterynaryjne obu państw.

Advertisement
Advertisement

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak zatrzymać młodych na wsi? KE szykuje miliardy euro dla rolników

Temat odnowy pokoleniowej wsi zdominował nieformalne spotkanie unijnych ministrów rolnictwa, które odbyło się w Warszawie w ramach polskiej prezydencji w Radzie UE. Uczestniczyli w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics