Znacząco droższa niż przed rokiem jest obecnie śruta rzepakowa – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według danych MRiRW, na przełomie lipca i sierpnia przeciętne ceny jej sprzedaży netto kształtowały się na poziomie 1054 zł/t i były o ponad 50% wyższe niż w analogicznym okresie 2011 roku. Istotnie niższa dynamika jest odnotowywana w przypadku oleju rzepakowego.
MRiRW podaje, że w analizowanym okresie ceny zbytu oleju rzepakowego rafinowanego wyniosły 4346 zł/t i były o 1% wyższe niż przed rokiem.
Światowe ceny olejów i tłuszczów w lipcu były wyższe niż w czerwcu. Opracowany przez FAO indeks światowych cen olejów i tłuszczów w lipcu br. osiągnął poziom 226 punktów. Oznacza to 2-procentowy wzrost w porównaniu z czerwcem (o 5 punktów). Mimo że wartość indeksu pozostaje stosunkowo wysoka, jest niższa od historycznych rekordów odnotowanych w 2008 i 2011 roku.
Jednym z głównym powodów lipcowego wzrostu indeksu były perspektywy bardzo napiętego bilansu soi. Ceny tego surowca w minionym miesiącu biły historyczne rekordy. Silniejszemu wzrostowi światowych cen olejów i tłuszczów przeciwdziałała duża dostępność oleju palmowego, słonecznikowego i rzepakowego.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu