Opłacalność uprawy kukurydzy na kiszonkę [Kalkulacja]

 

Jedną z najbardziej wydajnych roślin pastewnych, uprawianych w polnie głównym jest kukurydza, przez żywieniowców nazywana „Królową Pasz”. Atutem kukurydzy jest niewątpliwie duża koncentracja energii. Dobra kiszonka z kukurydzy, wychodzi na przeciw często występującym u krów mlecznych deficytom energetycznym.

Opłacalność uprawy kukurydzy na kiszonkę
Opłacalność uprawy kukurydzy na kiszonkę

Kiszonka z całych roślin kukurydzy w przypadku bydła może stanowić 60% s.m. całej dawki. Krowa zjada wtedy około 40 kg świeżej kiszonki. Skarmianie tak dużej ilości tej paszy może wpływać z jednej strony na wysoką wydajność i zdrowotność zwierząt, z drugiej zaś może być przyczyną wielu chorób i braku wydajności.

Wartość kukurydzy zależy od uprawy polowej, nawożenia, pogody, gleby i właściwego doboru odmiany. Jeśli już uprawimy piękną i wartościową kukurydzę ponosząc na ten cel dużo czasu, pracy i nakładów finansowych to powinniśmy dołożyć starań by przy zbiorze tych roślin i ich magazynowaniu i dystrybucji ponieść jak najmniej strat.

Termin zbioru

Najważniejszym parametrem, który decyduje o terminie zbioru kukurydzy jest zawartość suchej masy w całej roślinie. Prawidłowa zawartość s.m. zakiszanych roślin powinna mieścić się w zakresie 32-35%. W kolbach jej poziom powinien wynosić ok. 50-55%, w łodygach 21-22%. Przy takim procencie s.m. zazwyczaj ziarniak jest już dobrze wypełniony skrobią, a materiał kiszonkowy da się jeszcze dobrze ubić.

Do szacowania zawartości suchej masy w kukurydzy można skorzystać z dwóch metod. Pierwsza metoda mniej precyzyjna, ale za to szybka i nie wymagającą żadnego sprzętu polega na określeniu miejsca występowania linii mlecznej ziarniaków kukurydzy. Do oceny przełamujemy kilka reprezentatywnych kolb w połowie ich długości i obserwujemy ziarniaki które umiejscowione są na spodzie ich górnej części.  Optymalny termin zbioru jest wtedy, gdy linia mleczna znajduje się pomiędzy 1/2 a 2/3 ziarniaka patrząc od strony zewnętrznej kolby.

Drugi znacznie dokładniejszy i coraz częściej praktykowany sposób pomiaru zawartości suchej masy polega na wykorzystaniu kuchenki mikrofalowej, wagi, szklanki wody i kalkulatora.

Kalkulacja uprawy 1 ha kukurydzy na kiszonkę

 

Sierpień 2021

Nakład Jednostka Ilość Cena Wartość
 1. Materiał siewny j.s. 50 tys. 2 245,00 490,00
 2. Nawożenie:
Saletra amonowa dt 5 144,36 721,80
Polifoska 6-20-30 dt 5 216,96 1084,80
 Ca/Mg co 4 lata t 4 124,13 124,13
Razem nawożenie 1930,73
 3. Ochrona roślin
Traxor 600 EC kg(l) 2 29,00 58,00
Maister Power 42,5 OD kg(l) 1,5 128,00 192,00
Proteus 110 OD kg(l) 0,5 102,00 51,00
Razem ochrona 301,00
 4. Inne
Razem inne 0,00
 5. Usługi
Siew punktowy godz. 0,8 188,76 151,01
Sieczkarnia polowa godz. 2,5 515,00 1287,50
Wapnowanie co 4 lata godz. 0,5 224,30 28,04
Razem usługi 1315,54
 6. Praca ciągnika
Uprawa ścierniska godz. 1 57,98 57,98
Orka zimowa godz. 3 57,98 173,93
Bronowanie godz. 0,6 50,09 30,06
Wysiew nawozów (3x) godz. 2,1 42,21 88,64
Uprawa przedsiewna godz. 1,5 50,09 75,14
Opryski (2x) godz. 1,8 42,21 75,98
Odbiór ziarna godz. 1 50,09 50,09
Transport zewnętrzny godz. 4 50,09 200,37
Razem praca ciągnika godz. 15 752,19
 7. Podatek 135,90
 8. Ubezpieczenie uprawy 65,85
 9. OC rolników 3,90
Razem koszty bezpośrednie 4995,11
10. Koszty ogólnogospodarcze 1052,45
w tym amortyzacja 697,32
11. Koszt pracy ludzkiej godz. 28 18,30 512,40
Suma kosztów 6559,96
Wartość produkcji
Produkt główny dt 550 9,98 5487,77
Koszt produkcji masy zielonej zł/dt 10,23
Dopłata bezpośrednia zł/ha 936,16
Razem przychód 6423,93
Wynik finansowy zł/ha -136,03
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa % 80,49

 

Czasami kukurydzę można skosić szybciej, to znaczy poniżej 30% s.m.. Przypadki takie mogą mieć miejsce, kiedy:

  • maszyna do zbioru nie poradzi sobie z twardym ziarniakiem (wytarte wałki),
  • gdy zakiszanie odbywa się w pryzmach, w których ubicie materiału suchszego byłoby trudne,
  • kończą się zapasy kiszonki,

Koszenie kukurydzy o zbyt małym procencie suchej masy prowadzi do:

  • mniejszej zawartości skrobi (pasza mniej energetyczna),
  • nadmiernego zakwaszenia kiszonki (więcej kwasu octowego),
  • wypływania soku kiszonkowego.

Oprac. na podst. WIR

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics