Statystyczny Polak spożył 43 kg owoców w 2011 roku, podczas gdy rok wcześniej było to 45 kg – wynika z badania GUS.
Niestety spada spożycie owoców i warzyw.
Statystycny Polak zjadł 43 kg wobec 45 kg owoców w 2010 roku, a warzyw 106 kg wobec 108 kg.
Wzrosło za to, do 195 litra ze 191 litra spożycie mleka.
Spożycie masła z kolei spadło do 4,1 kg z 4,4 kg w 2010 roku.
Spożywamy mniej cukru.
Przeciętny Polak zjadł 39,7 kg wobec 40,3 kg.
Wzrasta spożycie drobiu i wieprzowiny.
Przeciętny Polak spożył odpowiednio 25,2 kg i 42,8 kg wobec 24,8 kg i 42,6 kg.
Natomiast spada spożycie wołowiny, 2,1 kg wobec 2,4 kg.
Zjedliśmy 173 sztuk jaj w 2011 roku, podczas gdy rok wcześniej było to 204 sztuki – wynika z badania GUS.
Źródło: slowfood.pl
Redakcja AgroNews www.agronews.com.pl, fot. sxc.hu