Rusza kampania promocyjna drobiu

Rusza kampania promująca drób wysokiej jakości, współfinansowana ze środków unijnych. Będzie ona trwała trzy lata, a jej budżet wynosi 4 mln euro – poinformował w czwartek na konferencji prasowej wiceprezes Krajowej Rady Drobiarstwa Maciej Przyborski.

Prace nad wdrożeniem Programu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (czyli Quality Assurance for Food Products) w odniesieniu do drobiu trwały od 2010 r. Polega on na ścisłym przestrzeganiu norm jakościowych od momentu produkcji – od tuczu piskląt, poprzez dobór właściwych pasz, prowadzenie w odpowiedni sposób hodowli, ubój i  pakowanie elementów kurczaka, transport (w temp. 4 stopni C) – wyjaśniał w czwartek prof. Mirosław Słowiński ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Jak zaznaczył, drób wyprodukowany w tym systemie musi być w odpowiedni sposób pakowany, tak by ograniczyć możliwość dostania się do niego drobnoustrojów. Najlepszą metodą jest pakowanie produktu w  tzw. atmosferze chronionej, czyli w takiej, która ogranicza rozwój mikroflory, co pozwala na uzyskania znacznie dłuższej trwałości mięsa.

Na razie w ten sposób pakowane będą takie elementy drobiu jak: piersi kurczaka, indyka oraz tuszki gęsi. W dalszej kolejności mają być oferowane konsumentom także inne części kurczaka.

Przyborski podkreślił, że akcja promocyjna ma także obalić pewne mity dotyczące drobiu, np. taki, że do pasz dodawane są hormony. Zapewnił, że kurczakom nie daje się ani hormonów, ani antybiotyków, jak również stymulatorów wzrostu. Jego zdaniem jest to najtańsze i  najlepsze mięso w diecie człowieka. Dodał, że branża drobiarska chce też walczyć ze stereotypem, że mięso kurczaków jest tanie, bo jest słabej jakości.

Koordynator projektu Tomasz Sandomierski poinformował, że obecnie do systemu zgłosiło się 7 producentów drobiu, dwóch przeszło już certyfikacje. Drób oznakowany znakiem QAFP wkrótce powinien być w  sklepach, prowadzone są w tej sprawie rozmowy – powiedział Sandomierski.

"Część z detalistów próbuje i stosuje własne oznakowania systemu jakości. My chcemy ich przekonać, że nasz system QAFP jest systemem bardziej wiarygodnym i jest skoncentrowany na rzeczywistej poprawie kontroli całego systemu produkcyjnego i metod pakowania" – powiedział Sandomierski.

Przyznał, że wobec tego, iż rentowność branży jest niska (2 proc.), czasem trudno jest przekonać producenta do ponoszenia dodatkowych kosztów na wprowadzenie systemu jakości. Jego zdaniem, w  dłuższej perspektywie podjęcie takiego wysiłku powinno jednak opłacać się m.in. ze względu na wymagania jakościowe odbiorców zagranicznych.

Kampania promocyjna potrwa do 2014 r. Przede wszystkim będzie ona prowadzona w różnych mediach, tak by przekonać konsumentów, by wybierali mięso sprawdzonej jakości. Na polskim rynku będzie promowane kurczaki i indyki, a na rynku niemieckim – gęsi – wyjaśnił Sandomierski. Organizatorem kampanii jest Krajowa Rada Drobiarstwa.

Obecnie statystyczny Polak spożywa ok. 26 kg drobiu rocznie, to wskaźnik na poziomie średniej europejskiej. Ale np. w Stanach Zjednoczonych zjada się aż 43 kg rocznie na osobę.

W 2011 r. produkcja drobiu wyniosła około 1,5 mln ton, z czego 30 proc. trafiło na eksport. Głównym odbiorą polskich kurczaków, indyków oraz kaczek są kraje UE.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej, w  2012 roku produkcja mięsa drobiowego wzrośnie o 6 proc. do ok. 1 mln 510 tys. ton. Eksport zwiększy się prawdopodobnie o 10 proc., a podaż na spożycie wewnętrzne o 4 proc. Udział eksportu w produkcji wzrośnie do 35 proc.

Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa
Redakcja AgroNews www.agronews.com.pl, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,528ObserwującyObserwuj
5,450SubskrybującySubskrybuj

Siewnik wkręcił dłoń kobiety

Do nieszczęśliwego wypadku doszło na polu w Olszownicy, gm. Baćkowice. Podczas zasiewów zbóż siewnik wciągnął rękę kobiecie. "Po przybyciu na miejsce zdarzenia jednostek ochrony przeciwpożarowej ...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE