Zgodnie z otrzymanym pismem władz rosyjskich skierowanego do Komisji Europejskiej, od dnia 27 czerwca 2014 roku właściwe władze Federacji Rosyjskiej wprowadziły zakaz wywozu następujących surowców mięsnych otrzymanych od bydła: trimming, skrawki mięsne, błona mięśniowa (mięśniówka), mięsno-kostne subprodukty spożywcze.
Powodem wprowadzonego zakazu były stwierdzone przez władze rosyjskie przypadki zafałszowań mięsa wołowego mięsem wieprzowym oraz próby nielegalnego wwozu wieprzowiny na rynek Federacji Rosyjskiej. Zakaz dotyczy wszystkich Państw Członkowskich Unii Europejskiej.
Jednocześnie powyższe produkty zgodnie z prawem Federacji Rosyjskiej należy rozumieć następująco:
- trimming (mięso bez kości z różnych części tuszy, otrzymane przy oddzielaniu dużych fragmentów półfabrykatów i/lub produktów z mięsa),
- skrawki mięsne (subprodukt spożywczy w postaci skrawków tkanki mięśniowej, tłuszczowej, łącznej, otrzymanych przy obróbce tusz lub półtusz, a także mięsa łbów i ścinków mięsa z ozorów),
- błona mięśniowa (mięśniówka) (warstwy mięśniowej przewodu pokarmowego),
- mięsno-kostne subprodukty spożywcze (spożywcze subprodukty składające się z tkanki mięśniowej, tłuszczowej, łącznej i kostnej).
Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu