Paszy jakby mniej

W 2009 roku produkcja pasz w Unii Europejskiej osiągnęła 144 mln ton (4,5%) wobec 150,6 mln ton rok wcześniej (wg Europejskiego Związku Producentów Pasz).

Ten znaczący spadek produkcji dotknął najbardziej produkcję pasz dla bydła (-8%), dla trzody chlewnej (-6%) oraz dla drobiu (-1%). W 2009 roku niskie notowania zbóż zachęciły hodowców do wzrostu użycia zbóż paszowych redukując jednocześnie potrzebę zakupów mieszanek paszowych.

FEFAK przewiduje w 2010 roku dalszą redukcję w wytwarzaniu pasz dla bydła (-1%), stabilizacji produkcji pasz dla trzody chlewnej oraz wzrostu produkcji dla drobiu o 2%. Prawdopodobnie w 2010 roku nastąpi stabilizacja produkcji wszystkich pasz z ryzykiem nieznacznego spadku.

Czynnikiem, który wpłynął na produkcję, a w rezultacie konsumpcję pasz był kryzys w branży mlecznej, kontynuacja spadkowego trendu w cyklu produkcji trzody chlewnej w wyniku kryzysu finansowego i spadku siły nabywczej społeczeństw (które skierowały popyt na tańsze źródła białka zwierzęcego).

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. morguefile.com

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics