Parlament Europejski chce promować stosowanie bezpieczniejszych pestycydów pochodzenia biologicznego poprzez uproszczenie i przyspieszenie procedury ich autoryzacji. Chociaż chemiczne pestycydy są skuteczne, to stanowią potencjalne ryzyko dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska. Z danych Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności wynika, że około 45 proc. żywności zawiera pozostałości pestycydów.
Szybsza rejestracja pestycydów niskiego ryzyka
15 lutego Parlament Europejski przyjął rezolucję, w której wezwał Komisję Europejską do zaproponowania do końca 2018 roku projektu przepisów mających przyspieszyć ocenę, autoryzację i rejestrację pestycydów niskiego ryzyka. Jak do tej pory autoryzowano w UE tylko siedem substancji klasyfikowanych jako „pestycydy niskiego ryzyka”.
“Mówimy o organizmach, wirusach, bakteriach, nicieniach, które muszą przejść proces certyfikacji, który jest nie tylko bardzo długi, ale i drogi” – wyjaśnia poseł Herbert Dorfmann (EPL, Włochy), członek Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi i jeden z ośmiu autorów rezolucji.
Pestycydy niskiego ryzyka nieskuteczne?
Niektóre z państw członkowskich odmówiły autoryzacji pestycydów niskiego ryzyka, tłumacząc się rzekomą niską skutecznością tych środków, nie biorąc jednak pod uwagę korzyści dla organicznego rolnictwa, środowiska i zdrowia publicznego.
“Stosujemy zbyt wiele zwykłych pestycydów, które są chemiczne i przeważnie niebezpieczne – zaprojektowane po to, by zabijać. Powodują one także szkody dla naszego zdrowia” – przekonuje poseł Pavel Poc (S&D, Czechy), członek Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego.
Redakcja AgroNews, fot.