Pszczelarstwo, ochrona pszczół oraz odnowienie ich populacji to jeden z głównych tematów posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, które odbyło się 16 kwietnia 2015 roku.
Posiedzenie prowadził Przewodniczący Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego, dr Czesław Siekierski, który już na wstępie podkreślił rolę pszczelarstwa dla zdrowego i stabilnego rozwoju rolnictwa oraz to, że sektor ten jest bardzo podatny na wszelakiego rodzaju czynniki.
– Pszczelarstwo stanowi istotną gałąź rolnictwa, wpływa na środowisko i poziom produkcji rolniczej, generuje miejsca pracy, przyczyniając się tym samym do zróżnicowania form działalności gospodarczej oraz ogólnego rozwoju obszarów wiejskich. Rozwój pszczelarstwa może mieć pozytywny wpływ na środowisko, a promocja produktów pszczelich leży również w interesie konsumentów, gdyż miód stanowić może zdrowe i pożywne urozmaicenie codziennej diety – uważa Siekierski.
Czytaj także:
Siekierski: Co po likwidacji kwot mlecznych?
Gościem w Komisji AGRI była Sekretarz Stanu słoweńskiego Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Żywności, Tanja Strniša, która przedstawiła uczestnikom spotkania inicjatywy oraz zarys polityki realizowanej w Słowenii w związku z pszczelarstwem oraz popularyzacją konsumpcji miodu. W Słowenii obecnie rośnie liczba pszczelarzy, realizowana jest również nowatorska strategia w tym zakresie, czego przejawem jest chociażby inicjatywa honey breakfast, czyli śniadań miodowych.
Więcej informacji na temat polityki pszczelarstwa przedstawił Boštjan Noc ze słoweńskiego stowarzyszenia pszczelarzy, a Noe Simon Delo z Bee-life mówiła o interakcjach, jakie zachodzą między pszczołami a środowiskiem. Z kolei Thierry Dufresne, Dyrektor Francuskiego Obserwatorium Pszczół, przedstawił działanie oraz cele swojej organizacji realizującej innowacyjny projekt w zakresie pszczelarstwa, którego promocję chciałby przenieść na poziom europejski. Obserwatorium powstało 5 lat temu w formie inicjatywy prywatnej, jako eksperymentalne gospodarstwo pszczelarskie w południowowschodniej Francji. Jego celem jest zasadniczo przywrócenie populacji pszczół w Europie, ochrona oraz wzrost produkcji rolniczej, szkolenie osób zarządzających gospodarstwami pszczelarskimi oraz prowadzenie badań, np. nad apiterapią, czyli leczeniem chorób produktami pszczelimi.
Redakcja AgroNews, fot. siekierski.pl