Pierniczki last minute

Święta Bożego Narodzenia kojarzą  nam się z wieloma obyczajami. Jednym z nich jest wypiekanie pierniczków. Atmosferę Świąt tworzy zapach cynamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru.

Jeśli nie zdążyliście jeszcze upiec świątecznych pierniczków – nic się nie martwcie. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisy na pierniczki last minute:

Składniki:

  • 200 g mąki (pszennej lub ryżowej)
  • 1 jajo
  • 100 g ksylitolu lub erytrolu
  • 50 g miękkiego oleju kokosowego
  • 50 g miękkiego masła klarowanego
  • 50 ml miodu
  • przyprawy korzenne
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i zagnieść.
  2. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 10 min.
  3. Ciasto rozwałkować i wyciąć dowolne kształty pierniczków.
  4. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.
  6. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Akademia Dobrego Smaku SGGW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ceny olejów roślinnych najwyższe od dwóch lat

Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny olejów roślinnych rosły w październiku piąty miesiąc z rzędu. Pokazuje to...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics