W obrocie pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Truskawki są jednymi z popularniejszych owoców sezonowych, a ich spożycie dostarcza wielu korzyści: małokaloryczne, zawierają cenne substancje: minerały (cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B9, E oraz w szczególności C – 66 mg/100g), pektyny, fitocydy, kwas elagowy, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, błonnik, bromelinę (dojrzałe owoce). Warto zatem wiedzieć, czy ich spożycie na pewno jest bezpieczne i zdrowe.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, sprawując nadzór nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin, przeprowadza corocznie 23 tysiące kontroli na plantacjach rolniczych i ogrodniczych. Inspekcja prowadzi badania pozostałości środków ochrony roślin, obejmując nimi ponad 3.200 próbek płodów rolnych.
Polskie truskawki bez pozostałości
Ubiegłoroczne wyniki badań pozostałości środków ochrony roślin w truskawkach napawają optymizmem. Przebadanych zostało 88 próbek truskawek pobranych na terenie całego kraju. W próbkach tych przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów stwierdzono tylko w 1 przypadku. W bieżącym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin w truskawkach.
Badania, pod kątem obecności ponad 440 substancji czynnych środków ochrony roślin, prowadzone są w akredytowanych laboratoriach Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w Centralnym Laboratorium Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu.
Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin, a stosowane środki ochrony roślin autoryzowane do upraw wymienionych w etykiecie środka. Spełnienie powyższych wymagań jest przy tym warunkiem utrzymania wysokiej pozycji polskiej żywności na wspólnym rynku Unii Europejskiej oraz skutecznej ekspansji na rynki państw trzecich.
Źródło: PIORiN