Trwa wizyta ministra rolnictwa w USA. Głównym jej celem jest przeprowadzenie bezpośrednich rozmów na temat dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA.
Strona polska zainteresowana jest m.in.: zakończeniem procedury dostępu produktów drobiowych z Polski do rynku USA, ustaleniem możliwości przyśpieszenia procedury zatwierdzenia eksportu jaj kurzych i przetworów jajecznych, ustaleniem możliwości rozpoczęcia eksportu mięsa wołowego, przyspieszeniem procedury dotyczącej dopuszczenia do rynku USA polskich jabłek (liczymy nauruchomienie eksportu w 2016 r.) oraz promocją polskich produktów rolno-spożywczych w środowiskach biznesowych (dystrybutorzy i importerzy żywności oraz stowarzyszenia branżowe).
Pierwszego dnia wizyty w USA minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki, spotkał się z sekretarzem rolnictwa USA Tomem Vilsackiem.
Minister Marek Sawicki podczas rozmowy z sekretarzem rolnictwa USA Tomem Vilsackiem
Minister Sawicki, omawiając dotychczasową współpracę polsko-amerykańską oraz potencjał polskiego rolnictwa stwierdził, że istotne znaczenie ma kwestia dostępu do rynku, tym bardziej, że amerykańscy konsumenci zasługują na dobrą polską żywność.
Minister Sawicki i Alfred Almanza
Polska, pomimo że jest znaczącym producentem wielu produktów żywnościowych na świecie, w porównaniu ze skalą produkcji amerykańskiej branży, nie stanowi konkurencji dla tamtejszych producentów. Polska żywność może jednak stanowić doskonałe uzupełnienie oferty dla amerykańskich konsumentów. W tym kontekście minister zwrócił uwagę na konieczność jak najszybszego zakończenia uzgodnień w zakresie dostępu mięsa drobiowego i jego produktów, a także jabłek i gruszek na rynek amerykański. Ponadto strona polska jest zainteresowana uzyskaniem dostępu dla jaj i produktów jajecznych oraz wołowiny. Kolejną kwestią do uzgodnienia pozostaje dostęp polskiego tytoniu do rynku USA.
Sekretarz T. Vilsack podkreślił konieczność wzajemności we współpracy, w szczególności w kontekście prowadzonych negocjacji Transatlantyckiej Umowy o Partnerstwie Handlowo-Inwestycyjnym UE-USA TTIP i zróżnicowanych oczekiwań UE i USA, wskazując szczególnie na kwestie GMO i oznaczeń geograficznych.
Strony potwierdziły znaczenie współpracy naukowej i innowacji w rolnictwie.
Kontynuacją spotkania z sekretarzem T. Vilsackiem były techniczne uzgodnienia z Administratorem Służby ds. Bezpieczeństwa i Inspekcji Żywności FSIS Alfredem Almazną. Podczas spotkania strona amerykańska udzieliła dokładnych wyjaśnień w zakresie finalizacji procedury dostępu polskiego mięsa drobiowego i jego produktów do rynku USA. Zgodnie ze stanowiskiem strony USA, istnieje prawdopodobieństwo uruchomienia eksportu z Polski do końca 2015 r. Dodatkowo pomyślną okolicznością dla strony polskiej będzie możliwość zatwierdzania zakładów na zasadzie prelistingu. Ponadto, udzielono wyjaśnień dotyczących dostępu jaj oraz produktów jajecznych. Z uwagi na dotychczasową współpracę i zakończone już procedury, procesy te powinny być zdecydowanie przyspieszone.
Pierwszego dnia wizyty w USA minister M. Sawicki spotkał się również z przedstawicielami biznesu, zrzeszonymi w Polsko-Amerykańskiej Izbie Biznesu, prezentując potencjał polskiego rolnictwa i jakość polskich produktów. Szef polskiego resortu rolnictw zachęcał do inwestowania w Polsce oraz do współpracy z polskimi instytutami naukowymi w celu tworzenia bardziej innowacyjnych produktów.
Drugiego dnia wizyty w USA minister Marek Sawicki kontynuował spotkania poświęcone dostępowi polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA oraz możliwościom rozwoju współpracy handlowej i naukowej.
Podczas spotkania z Główną Negocjatorką ds. Rolnych Urzędu ds. Handlu USTR Darci Vetter, omawiano możliwości rozwoju handlu rolnego w kontekście bieżącej sytuacji politycznej, poziomu światowych cen produktów rolnych, wyzwań w zakresie światowego bezpieczeństwa żywnościowego oraz negocjacji TTIP.
Minister M. Sawicki wspominał również o pracach, jakie strona polska podjęła, aby uzyskać dostęp dla polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA, zachęcając aby równolegle do toczących się między KE a USA negocjacji TTIP rozwiązywać sprawy techniczne związane z dostępem do rynku w ramach uzgodnień bilateralnych. Te kwestie były omawiane szczegółowo podczas technicznego spotkania z Administratorem Służby ds. Inspekcji Zdrowia Roślin i Zwierząt APHIS Kevinem Shea. Strona USA zapewniła, że w priorytetowy sposób traktuje wspólny wniosek Polski i 7 państw członkowskich UE o uzyskanie dostępu dla jabłek i gruszek do rynku amerykańskiego.
Podczas spotkań z Przewodniczącymi Komisji ds. Rolnictwa Izby Reprezentantów – Michaelem Conwayem i Senatu – Patem Robertsem minister Marek Sawicki zwrócił się z prośbą o wsparcie polskich starań związanych z dostępem polskich produktów do rynku USA. Rozmówcy zapewnili, że rozumieją sytuację polskiego rolnictwa związaną z zamknięciem rynku rosyjskiego.
Minister Marek Sawicki i Pat Roberts
Szef polskiego resortu rolnictwa kontynuował również rozmowy z przedstawicielami biznesu, tj. z Północno-Amerykańskim Instytutem Mięsa, podkreślając, że otwarcie rynku USA dla polskich produktów pochodzenia zwierzęcego stworzy amerykańskim konsumentom nowe możliwości wyboru produktów wysokiej jakości. Strona amerykańska zachęcała polski biznes do współpracy z amerykańskimi stowarzyszeniami branżowymi.
Źródło i fot: MRiRW