Podbicie rynków USA coraz bliższe

Trwa wizyta ministra rolnictwa w USA. Głównym jej celem jest przeprowadzenie bezpośrednich rozmów na temat dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA.

Strona polska zainteresowana jest m.in.: zakończeniem procedury dostępu  produktów drobiowych z Polski do rynku USA, ustaleniem możliwości przyśpieszenia procedury zatwierdzenia eksportu jaj kurzych i przetworów jajecznych, ustaleniem możliwości rozpoczęcia eksportu mięsa wołowego, przyspieszeniem procedury dotyczącej dopuszczenia do rynku USA polskich jabłek (liczymy nauruchomienie eksportu w 2016 r.) oraz promocją polskich produktów rolno-spożywczych w środowiskach biznesowych (dystrybutorzy i importerzy żywności oraz stowarzyszenia branżowe).

Pierwszego dnia wizyty w USA minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki, spotkał się z sekretarzem rolnictwa USA Tomem Vilsackiem.

 

\"\"
Minister Marek Sawicki podczas rozmowy z sekretarzem rolnictwa USA Tomem Vilsackiem

 

Minister Sawicki, omawiając dotychczasową współpracę polsko-amerykańską oraz potencjał polskiego rolnictwa stwierdził, że istotne znaczenie ma kwestia dostępu do rynku, tym bardziej, że amerykańscy konsumenci zasługują na dobrą polską żywność.

 

\"\"
Minister Sawicki i Alfred Almanza

Polska, pomimo że jest znaczącym producentem wielu produktów żywnościowych na świecie, w porównaniu ze skalą produkcji amerykańskiej branży, nie stanowi konkurencji dla tamtejszych producentów. Polska żywność może jednak stanowić doskonałe uzupełnienie oferty dla amerykańskich konsumentów. W tym kontekście minister zwrócił uwagę na konieczność jak najszybszego zakończenia uzgodnień w zakresie dostępu mięsa drobiowego i jego produktów, a także jabłek i gruszek na rynek amerykański. Ponadto strona polska jest zainteresowana uzyskaniem dostępu dla jaj i produktów jajecznych oraz wołowiny. Kolejną kwestią do uzgodnienia pozostaje dostęp polskiego tytoniu do rynku USA.

Sekretarz T. Vilsack podkreślił konieczność wzajemności we współpracy, w szczególności w kontekście prowadzonych negocjacji  Transatlantyckiej Umowy o Partnerstwie Handlowo-Inwestycyjnym UE-USA TTIP i zróżnicowanych oczekiwań UE i USA, wskazując szczególnie na kwestie GMO i oznaczeń geograficznych.

Strony potwierdziły znaczenie współpracy naukowej i innowacji w rolnictwie.

Kontynuacją spotkania z sekretarzem T. Vilsackiem były techniczne uzgodnienia z Administratorem Służby ds. Bezpieczeństwa i Inspekcji Żywności FSIS Alfredem Almazną. Podczas spotkania strona amerykańska udzieliła dokładnych wyjaśnień w zakresie finalizacji procedury dostępu polskiego mięsa drobiowego i jego produktów do rynku USA. Zgodnie ze stanowiskiem strony USA, istnieje prawdopodobieństwo uruchomienia eksportu z Polski do końca 2015 r. Dodatkowo pomyślną okolicznością dla strony polskiej będzie możliwość zatwierdzania zakładów na zasadzie prelistingu. Ponadto, udzielono wyjaśnień dotyczących dostępu jaj oraz produktów jajecznych. Z uwagi na dotychczasową współpracę i zakończone już procedury, procesy te powinny być zdecydowanie przyspieszone.

Pierwszego dnia wizyty w USA minister M. Sawicki spotkał się również z przedstawicielami biznesu, zrzeszonymi w Polsko-Amerykańskiej Izbie Biznesu, prezentując potencjał polskiego rolnictwa i jakość polskich produktów. Szef polskiego resortu rolnictw zachęcał do inwestowania w Polsce oraz do współpracy z polskimi instytutami naukowymi w celu tworzenia bardziej innowacyjnych produktów.

Drugiego dnia wizyty w USA minister Marek Sawicki kontynuował spotkania poświęcone dostępowi polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA oraz możliwościom rozwoju współpracy handlowej i naukowej.
Podczas spotkania z Główną Negocjatorką ds. Rolnych Urzędu ds. Handlu USTR Darci Vetter, omawiano możliwości rozwoju handlu rolnego w kontekście bieżącej sytuacji politycznej,  poziomu światowych cen produktów rolnych, wyzwań w zakresie światowego bezpieczeństwa żywnościowego oraz negocjacji TTIP.

Minister M. Sawicki wspominał również o pracach, jakie strona polska podjęła, aby uzyskać dostęp dla polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA, zachęcając aby  równolegle do toczących się między KE a USA negocjacji TTIP rozwiązywać sprawy techniczne związane z dostępem do rynku w ramach uzgodnień bilateralnych. Te kwestie były omawiane szczegółowo podczas technicznego spotkania z Administratorem Służby ds. Inspekcji Zdrowia Roślin i Zwierząt APHIS Kevinem Shea. Strona USA zapewniła, że w priorytetowy sposób traktuje wspólny wniosek Polski i 7 państw członkowskich UE o uzyskanie dostępu dla jabłek i gruszek do rynku amerykańskiego.

Podczas spotkań z Przewodniczącymi Komisji ds. Rolnictwa Izby Reprezentantów – Michaelem Conwayem i Senatu – Patem Robertsem minister Marek Sawicki zwrócił się z prośbą o wsparcie polskich starań związanych z dostępem polskich produktów do rynku USA. Rozmówcy zapewnili, że rozumieją sytuację polskiego rolnictwa związaną z zamknięciem rynku rosyjskiego.

 

\"\"
Minister Marek Sawicki i Pat Roberts

Szef polskiego resortu rolnictwa kontynuował również rozmowy z przedstawicielami biznesu, tj. z Północno-Amerykańskim Instytutem Mięsa, podkreślając, że otwarcie rynku USA dla polskich produktów pochodzenia zwierzęcego stworzy amerykańskim konsumentom nowe możliwości wyboru produktów wysokiej jakości. Strona amerykańska zachęcała polski biznes do współpracy z amerykańskimi stowarzyszeniami branżowymi.

Źródło i fot: MRiRW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak właściwie nawozić trwałe użytki zielone? Terminy i porady dla rolników

Nawożenie trwałych użytków zielonych (TUZ) jest kluczowym elementem ich efektywnego zarządzania. Właściwy dobór terminów stosowania nawozów wpływa na plonowanie, jakość paszy oraz kondycję ekosystemu....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics