W II połowie ubiegłego roku znacznie spowolniła dynamika redukcji pogłowia krów mlecznych – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według najnowszych danych GUS, w grudniu 2013 r. liczba krów była o prawie 2% mniejsza wobec analogicznego okresu 2012 r. i sięgnęła 2299,1 tys. sztuk.
Dla porównania rok wcześniej tempo spadku wyniosło 4%, a w 2011 r. – 3% w relacji rocznej.
W 2013 roku krów ubyło głównie w gospodarstwach indywidualnych – o 2,2% do 2186,3 tys. sztuk. W gospodarstwach osób prawnych oraz w sektorze publicznym pogłowie ukształtowało się na poziomie wyższym niż rok wcześniej – odpowiednio o 3,3% i 2,9%. Z produkcji rezygnują zatem przede wszystkim najmniejsze gospodarstwa, zaś duże, towarowe nastawiają się na dalszy rozwój hodowli bydła.
Warto dodać, że z roku na rok zmniejsza się udział krów w strukturze bydła ogółem – w 2013 r. wyniósł on 41,1%, czyli 1,4 punktu procentowego mniej niż w 2012 roku.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu