Najpierw wieprzowina, twaróg i masło, potem wołowina i jabłka. 2015 ma być rokiem polskiej żywności w USA – informuje "Puls Biznesu".
Jak informuje TVN24.pl, eksport polskiej wieprzowiny do USA w ciągu dziewięciu miesięcy tego roku urósł ponad 270 proc. – z prawie 15 mln do ponad 55 mln USD. Nasi producenci wykorzystują niekorzystną sytuację za oceanem i w ten sposób częściowo rekompensują skutki wschodniej blokady.
Czytaj także:
Coraz gorzej na rynku żywca wieprzowego. Apel rolników
Czechom nie w smak nasze jabłka
IERiGŻ: spadły ceny prawie wszystkich warzyw
Mleczarze zaprotestowali w Brukseli. "Zalali" Merkel, Hollande i Hogana
Niedługo pojawi się również możliwość eksportu wołowiny. USA zamknęły się na to mięso z Europy z powodu choroby szalonych krów (BSE). Teraz rynek znów zaczyna się otwierać. Na ciepłe przyjęcie mogą liczyć także polskie przetwory mleczarskie.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Kyle Brammer
Źródło: Puls Biznesu, TVN24.pl