Według najnowszych szacunkowych danych Eurostat zaprezentowanych przez KE ze stycznia 2015 roku, Polska jest obecnie trzecim producentem masła w UE z produkcją w wielkości 16,5 tys. ton. Więcej tego tłuszczu wytwarzano jedynie w Niemczech (46 tys. ton) i we Francji (44,5 tys. ton) – informuje FAMMU/FAPA.
Także szacunki Eurostatu za cały 2014 rok wskazują, że jesteśmy trzecim producentem masła we Wspólnocie.
Według tych danych w ubiegłym roku w naszym kraju wytworzono ok. 171 tys. ton masła. Więcej mlecznego tłuszczu wytworzono jedynie w Niemczech (489,2 tys. ton) i we Francji (441,8 tys. ton).
Najnowsze pełne dane KE dotyczące mleczarstwa i produkcji przetworów mlecznych w krajach UE pochodzą z 2013 roku. W produkcji masła Polska zajmowała wtedy czwarte miejsce z produkcją 143 tys. ton byliśmy za Niemcami (424,34 tys. ton), Francją (338,06 tys. ton) i Irlandią (152,1 tys. ton). Za Polską były m.in. Włochy (97,41 tys. ton), Finlandia (44,01 tys. ton) i Dania (43 tys. ton).
Nieco gorzej wypadamy w przypadku produkcji serów. Tu w 2013 roku Polska zajmowała piąte miejsce z produkcją w wielkości 732,28 tys. ton. Więcej serów wytworzono w Niemczech (2,182 mln ton), Francji (1,931 mln ton), we Włoszech (1,158 mln ton) i w Holandii (744,5 tys. tom – dane szacunkowe). Za Polską znalazły się m.in. Wielka Brytania (348,5 tys. ton), Dania (324,9 tys. ton) i Hiszpania (314,9 tys. ton). Według szacunków Eurostatu na piątym miejscu pozostaliśmy również w 2014 roku, wytwarzając 759,6 tys. ton serów. Wciąż pozostawaliśmy za Niemcami (2,298 mln ton), Francją (1,829 mln ton), Włochami (989,3 mln ton) i Holandią (768,4 mln ton).
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/spentrails
Źródło: FAMMU/FAPA