Polskie gęsi podbijają Niemcy

W Niemczech w Boże Narodzenie na stole obowiązkowo musi pojawić się pieczona gęś. Miejscowa produkcja jest dziesięciokrotnie mniejsza niż import zza granicy – poinformowała TVN24.
 
Jak podaje tamtejszy Statistisches Bundesamt, w 2008 roku Niemcy sprowadzili zza granicy 22 tysiące ton gęsi za 140 milionów euro. 15 tysięcy ton pochodziło z Polski, natomiast 6,5 tysiąca ton z Węgier. W tym samym czasie w niemieckich farmach wyprodukowano 2,2 tys. ton gęsi.

Eksport gęsi z ziem polskich do Niemiec ma tradycje sięgające XIX wieku. O ile jednak dziś wysyłamy tam gęsie mięso, to wtedy ptaki musiały dotrzeć do celu żywe – na własnych nogach.

Źródło: TVN24, www.tvn24.pl, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics