Poszerzanie dostępu do rynku japońskiego dla żywności z Polski

Rozmowy polsko-japońskie. Minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk spotkał się z ambasadorem Japonii w Polsce Akio Miyajima. 

Poszerzanie dostępu do rynku japońskiego dla żywności z Polski
Poszerzanie dostępu do rynku japońskiego dla żywności z Polski Foto: MRiRW

Omówione tematy

Spotkanie miało m.in. na celu podsumowanie wizyty wicepremiera Kowalczyka w Tokio 26–27 września 2022 r. Rozmówcy nawiązali do konstruktywnego spotkania wicepremiera Kowalczyka z ministrem rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa Japonii. Wicepremier Kowalczyk zwrócił uwagę na intensywne kontakty przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z partnerami japońskimi, które miały miejsce w ostatnim okresie w Warszawie, w tym m.in. spotkanie sekretarza stanu Ryszarda Bartosika z importerami wołowiny z Japonii.

Istotnym tematem spotkania była również sprawa poszerzania dostępu do rynku japońskiego dla żywności z Polski, m.in. mięsa drobiowego i owoców borówki.

Eksport polskiej żywności do Japonii

Japonia to ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2021 r. nasz eksport do Japonii osiągnął wielkość 95,2 mln euro. Kraj ten znajduje się na czele listy odbiorców polskiej wołowiny wśród krajów pozaunijnych (zaraz za Wielką Brytanią).

Stawki płatności bezpośrednich od 2023 r. MRiRW dementuje plotki

Źródło: MRIRW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics