Potwierdzony wzrost produkcji mleka dzięki technologii SHREDLAGE w Polsce

Nawet 2 litry więcej mleka od krowy – to średnia, która wynika z zastosowania technologii SHREDLAGE w gospodarstwie w Cieszymowie. W jaki sposób wykorzystanie tej metody zbioru przyczynia się do wzrostu produkcji mleka?

SHREDLAGE to technologia kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę. Zastosowanie tej metody powoduje intensywną obróbkę materiału i wielokrotnie zwiększa powierzchnię sieczki, która przycinana jest na wyjątkowo długie fragmenty w przedziale 26–30 mm. Poprawia to strukturę kiszonki w żwaczu krowy. Dzięki temu większe powierzchnie posiekanego materiału zapewniają bakteriom większą „powierzchnię aktywną” umożliwiającą naruszanie komórek roślinnych.

Decydującym punktem w tej technologii jest zgniatacz ziaren: Corncracker SHREDLAGE. To oryginalne rozwiązanie CLAAS, szczególnie przydatne dla firm usługowych, pozwalające im być jeszcze bardziej elastycznymi względem zwiększających się wymagań dotyczących kondycjonowania kiszonki z kukurydzy oraz wspomnianego zwiększania długości cięcia – mówi Andrzej Kulczyński z CLAAS Polska.

Coraz więcej gospodarstw w Polsce zaczyna stosować tego typu kiszonkę. O zaletach tej technologii przekonała się firma Fortune z Cieszymowa w województwie pomorskim. Przeprowadziła ona doświadczenie dotyczące żywienia bydła kiszonką z kukurydzy zebraną za pomocą tego rozwiązania we wrześniu 2019 r. Kiszonkę skarmiano od początku lutego do końca maja 2020 r.

Aby jednak to doświadczenie mogło zostać zrealizowane, właściciele gospodarstwa musieli pozyskać zielonkę odpowiedniej długości. Dlatego konieczne okazało się wykorzystanie sieczkarni CLAAS JAGUAR wyposażonej właśnie w odpowiedni zgniatacz ziarna – SHREDLAGE. Przez optymalne przygotowanie skrobi można zredukować użycie koncentratów paszowych przy zwiększonej wydajności mlecznej. Możliwe jest również ograniczenie, a miejscami nawet wyeliminowanie dodawania komponentów o złożonej strukturze, takich jak słoma, co przekłada się na dalsze potencjalne oszczędności.

Średnio 2 litry więcej mleka od krowy

Próba początkowo miała być przeprowadzona na dwóch wybranych grupach, lecz rzeczywistość zweryfikowała plany i skarmiano łącznie cztery grupy. Po kilkunastu tygodniach okazało się, że zmiana kiszonki spowodowała osiągnięcie produkcji w grupie wieloródek wielkości 58 kg/szt./dzień. Wcześniej średnia oscylowała w okolicach 54 kg/szt./dzień. Na całej analizowanej grupie zwierząt od krowy uzyskiwano nawet 2 litry więcej mleka. Dzienne pobranie suchej masy wzrosło natomiast z 29,5 kg do 32 kg w najlepszej grupie.

Żywność ekologiczna smakuje nam coraz bardziej, ale potencjał wzrostu jest ogromny

Analizowanie TMR-u za pomocą sit

Podczas skarmiania analizowano również skład TMR-u (ang. total mixed ration – całkowicie wymieszana dawka) z kiszonki SHREDLAGE. – Sprawdzając skład na sitach pensylwańskich przy tradycyjnej technologii, na górnym sicie uzyskujemy 13–15 procent. Przy zastosowaniu SHREDLAGE jest tej frakcji zacznie więcej – waha się w okolicach 22–30 procent – mówi Renata Gurbowicz, główna hodowczyni gospodarstwa Fortune.

Wyeliminowanie dodatku słomy paszowej

Jednym z głównych celów wprowadzenia tej technologii żywienia w gospodarstwie była próba wyeliminowania z dawki pokarmowej słomy. – Słoma została wycofana z dawki i podczas czteromiesięcznego skarmiana nie była stosowana. Nie zauważyliśmy żadnych negatywnych zmian z tego powodu. Po zakończeniu próby poziom pozyskiwanego dziennie mleka się obniżył – mówi Renata Gurbowicz.

Wyniki zebrane w gospodarstwie Fortune Cieszymowo potwierdzają wpływ technologii SHREDLAGE na wzrost produkcji mleka oraz wiele dodatkowych korzyści i oszczędności na dodatkach paszowych, słomie. Obecnie specjalny zgniatacz ziarna Corncracker SHREDLAGE jest stosowany przez CLAAS w sieczkarniach JAGUAR, które można przetestować na swoich polach podczas nachodzącego sezonu zbioru kukurydzy na kiszonkę.

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven − 4 =

Video thumbnail
Sprzedaj plony do PROCAM – zapraszamy na film z załadunku statków zbożem w porcie
07:11
Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,166FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,350ObserwującyObserwuj
5,850SubskrybującySubskrybuj

10-krotny spadek eksportu ukraińskiego kurczaka do UE

Zablokowanie Ukrainy w eksporcie mięsa do UE z powodu wybuchu grypy ptaków na Ukrainie w grudniu 2020 roku i zniesienie zakazu dopiero od drugiej...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE