Powstanie nowa inspekcja ds. bezpieczeństwa żywności

Resort rolnictwa pracuje nad reformą instytucjonalną na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce.

 

\"\"
 

Ma ona opierać się na podejściu „od pola do stołu” stanowić bazę wyjściową do przeprowadzenia reform w sferze instytucjonalnej. Polegać będzie na zintegrowaniu wszystkich procesów kontrolnych i monitorujących w całym łańcuchu żywnościowym. Konsekwencją takiego podejścia jest potrzeba skonsolidowania wszystkich instytucji zaangażowanych w nadzór nad tym łańcuchem.

Obecnie taki nadzór sprawują 3 inspekcje nadzorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także w części swoich kompetencji Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzorowana przez Ministra Zdrowia, a także Inspekcja Handlowa funkcjonująca w ramach struktury Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Czytaj także:
Ekspert: Kontrolą żywności powinna zajmować się jedna instytucja

W myśl opracowanej koncepcji planowane jest powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) jako części administracji niezespolonej.

– Z punktu widzenia obowiązków nałożonych na organy państwa, skonsolidowanie inspekcji zapewni lepszą organizację pracy, optymalne wykorzystanie bazy laboratoryjnej, specjalistycznego sprzętu dotychczasowych inspekcji, a także ich zasobów kadrowych i majątkowych. Na skutek połączenia inspekcji zostaną także wyeliminowane przypadki dotyczące dublowania się lub nakładania kompetencji w niektórych obszarach objętych nadzorem, a jednocześnie nastąpi zintegrowanie procesów, które obecnie są rozczłonkowane i rozproszone w wielu instytucjach. Zintegrowana w nowej inspekcji kontrola szeroko rozumianego bezpieczeństwa i jakości  produktów, które trafiają bezpośrednio do konsumenta zapewni pełniejszą ochronę zdrowia i lepiej zabezpieczy interesy konsumentów. Konsolidacja pozwoli na szybsze i kompleksowe przeprowadzenie kontroli u przedsiębiorcy zapobiegając zwielokrotnianiu ich poprzez dotychczasowe, odrębne instytucje, co niejednokrotnie utrudnia prowadzenie działalności gospodarczej – czytamy w komunikacie resortu rolnictwa.

Zdaniem ministerstwa rolnictwa, należy zintegrować wszystkie zadania związane z nadzorem w łańcuchu żywnościowym, a nie tylko te podległe resortowi rolnictwa.

– Bardzo ważne jest ustanowienie  organów  Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności  na poziomie centralnym, wojewódzkim i powiatowym jako organów administracji niezespolonej. Za przyjęciem takiego zhierarchizowanego modelu organizacyjnego nowej inspekcji przemawia charakter jej zadań ukierunkowanych na zapewnienie bezpieczeństwa żywności, a w konsekwencji ochronę zdrowia i życia konsumentów – informuje ministerstwo.

Zdaniem kierujących resortem rolnictwa, skonsolidowanie wielu rozproszonych do tej pory procesów kontrolnych zapewni także optymalne wykorzystanie zasobów finansowych, administracyjnych i techniczno-laboratoryjnych.

Niezależnie od  sposobu utworzenia PIBŻ, poprzez przejęcie istniejących instytucji  lub utworzenie nowej inspekcji resort rolnictwa proponuje powołanie zespołu do spraw reformy instytucjonalnej na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce. Zdaniem resortu zapewni to ciągłość działań konsolidowanych inspekcji przed formalnym powołaniem instytucji.

Przewiduje się, że nowa inspekcja zacznie funkcjonować od 1 stycznia 2017 roku.

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com
 

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polska wolna od wysoce zjadliwej grypy ptaków

Dobra wiadomość dla sektora drobiarskiego: Polska oficjalnie odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu. Informację tę potwierdziła Światowa Organizacja...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics