Prawidłowe żywienie pastwiskiem bydła to spore i pracochłonne wyzwanie

Żywienie pastwiskowe posiada grono zwolenników jak i sceptyków. Istnieje także grupa hodowców, u których z powodu warunków pogodowych, np. suszy,  baza pasz objętościowych jest znacznie mniejsza niż w poprzednich sezonach i mogą zostać niejako zmuszeni  do wypasu lub skarmiania zielonek.

Do zalet pastwiska należą niewątpliwie: niski koszt pozyskania, wysoka strawność składników pokarmowych, bardzo wysoka zawartość B-karotenu, ruch krów i możliwość przebywania na słońcu – synteza deficytowej witaminy D, a co za tym idzie poprawa parametrów rozrodu. Z wad przede wszystkim należy wymienić dużą zmienność, która bardzo utrudnia prawidłowe zbilansowanie dawki pokarmowej, zwłaszcza w przypadku gospodarstw z wysoką wydajnością.  Konieczność organizowania pastwiska to dodatkowy czas poświęcony na przepędy, ryzyko wystąpienia urazów i zakażenia pasożytami.

Prawidłowego wypasu bydła

Z punktu widzenia żywieniowego ruń dobrego pastwiska powinna charakteryzować się przede wszystkim dobrym i urozmaiconym składem botanicznym oraz odpowiednią gęstością. Najlepiej pobierana jest ruń o wysokości 12-18 cm, zwarta i zawierająca w swej masie głównie liście. Do najlepiej plonujących i najchętniej zjadanych przez zwierzęta traw zalicza się koniczynę białą, życicę trwałą, tymotkę łąkową oraz wiechlinę łąkową . Należy mieć jednak na uwadze fakt, że jest to pasza bardzo zmienna.  Dodatkowo mamy brak kontroli nad ilością zjadanej zielonki i ciężko jest utrafić w stale odpowiedni stosunek białka do energii.

Szybkie zmiany są nie wskazane

Nie bez znaczenia jest  przechodzenie krów z okresu zimowego na okres pastwiskowy z zachowaniem okresu przejściowego. Wszystkie szybkie zmiany są w przypadku bydła bardzo nie wskazane i mogą zaowocować niestrawnością i biegunką. Na początku sezonu pastwisko za zwyczaj jest bardziej białkowe a mniej energetyczne.  Wraz z kolejnymi odrostami charakteryzuje się wyższą zawartością włókna z jednoczesnym zmniejszeniem zawartości białka i energii. Dobrą praktyką jest w całym okresie pastwiskowym stosowanie kiszonki z kukurydzy, wysłodki buraczanej i  mieszanek treściwych bardziej energetycznych, gdzie podstawą będzie ziarno zbóż, najlepiej z dużym udziałem kukurydzy i jęczmienia oraz mniejszym udziałem komponentów białkowych, a zwłaszcza mocznika. W większości przypadków sprawdza się poziom białka oscylujący w granicach 16% BO i wraz z kolejnymi odrostami systematyczne korygowanie parametrów mieszanki w zależności od stanu pastwiska i reszty komponentów w dawce. Istotne jest też żywienie mineralno-witaminowe, stosowanie premiksów  dedykowanych na okres pastwiskowy, kontrola zawartości wapnia, potasu i magnezu, które w tym okresie wymagają wyższej suplementacji oraz swobodny dostęp do lizawek solnych.   Wskazane jest też podawanie słomy lub siana w celu zapewnienia krowom odpowiedniego poziomu włókna.  Konieczna jest częsta obserwacja i monitoring wyników produkcyjnych, zwłaszcza poziomu mocznika białka i tłuszczu w mleku, a także  bieżące dostosowywanie dawki,  zwłaszcza mieszanki treściwej do aktualnie spasanego pastwiska.

Krowa przed wypasem

wypas

Swobodny nieograniczony dostęp do wody pitnej

Bardzo ważny jest też swobodny nieograniczony dostęp do wody pitnej – brak dostępu do wody skutkuje  zdecydowanym spadkiem wydajności mlecznej krów, a w skrajnych przypadkach, przy silnym nawożeniu azotowym pastwiska, może spowodować zatrucie, krowa nie będzie mogła rozcieńczyć nadmiernego stężenia mocznika i wydalić go ze zwiększoną ilością moczu. Regularne pojenie krów wywiera na ich produkcyjność nie mniejszy wpływ od żywienia. Nawet najlepsze pastwisko nie zrekompensuje braku lub ograniczonej ilości wody.

W codziennej praktyce prawidłowe żywienie pastwiskiem to spore i pracochłonne wyzwanie. Wymaga sporego poświęcenia, częstych zmian,  dużej dbałości, za to stwarzamy krowom bardzo dobre warunki dobrostanowe, które poprawią zdrowotność, odporność i parametry rozrodu naszego stada.

Źródło: http://pfhb.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here