Cebula w Polsce uprawiana jest na dość dużym obszarze. Ogółem cebula stanowi około 16,2% warzyw uprawianych w Polsce. Jest to ponad 27 tys ha. Średnie plony tego warzywa w naszym kraju to nieco ponad 20 t/ha. Oczywiście są gospodarstwa gdzie plony praktycznie dorównują tym z zachodu Europy.
Większe plony uzyskuje się w dużych gospodarstwach gdzie dba się o wszystkie elementy technologii i nie są wdrażane oszczędności w uprawie.
Najbardziej popularnym w naszym kraju sposobem uprawy cebuli jest uprawa z siewu wiosennego. Taka cebula jest wykorzystywana do sprzedaży pod koniec lata, w czasie jesieni, zimy i wiosny. Inny sposób uprawy to uprawa z dymki.
Przy takim sposobie uzyskujemy wcześniejsze o kilka tygodni plony w porównaniu z uprawą z siewu wiosennego, ale cebule takie niestety nie powinny być przeznaczone do długiego przechowywania. Następny sposób uprawy to uprawa z siewu letniego odmian zimujących w gruncie. Jest to uprawa zawodna, gdyż jest w bardzo dużym stopniu uzależniona od przebiegu warunków pogodowych podczas zimy.
Przy niskich temperaturach bez okrywy śniegu w naszym klimacie odmiany takie wymarzają, a przykładem są ostatnie dwie zimy. Cebula taka może służyć na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych ewentualnie zamrażalni. Ostatni najmniej popularny sposób uprawy to uprawa z rozsady. Taki sposób preferują gospodarstwa, które zaopatrują świeży rynek w warzywa wczesne.
Czytaj dalej
Źródło: Gazeta Interaktywna 07
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu