Pod koniec sierpnia nadal taniały indory – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Tendencja spadkowa ich cen dominuje na rynku już od lipca ubiegłego roku. W ostatnim tygodniu sierpnia (27.08-2.09) przeciętna cena zakupu indorów w zakładach monitorowanych przez MRiRW zanotowała znaczny spadek (3,9%) w stosunku do poprzedniego tygodnia i wyniosła netto 5,27 zł/kg. Cena ta jest prawie o 11% niższa niż w tym samym okresie przed rokiem. To wyjątkowa sytuacja, gdyż wszystkie inne główne gatunki żywca (trzoda, bydło, kurcze˛ ta) są znacznie droższe rok temu.
W warunkach rekordowo wysokich cen pasz, opłacalność produkcji indyków jest dzisiaj niska. W sierpniu przeciętna cena zakupu indyków (łącznie indyczek i indorów) wg MRiRW wyniosła 5,25 zł/kg.
Odpowiadało to około 3,15- 3,25 kg pełnoporcjowej mieszanki paszowej dla indyków (średnia ważona cena różnych mieszanek). To znacznie gorsza relacja niż przeciętnie w sierpniu w poprzednich pięciu latach. W okresie tym kilogram żywca odpowiadał 3,87 kg paszy.
Powodem spadających cen indyków jest ich duża produkcja. Jak wynika z analizy wstępnych danych Eurostatu, uboje w pierwszej połowie roku wyniosły 116,4 tys. t w porównaniu z 96,6 tys. t w analogicznym okresie przed rokiem. Oznacza to wzrost niemalże o 21%.
Na razie dane GUS o wylęgach nie wskazują na to, aby sytuacja ta miała ulec diametralnej zmianie w najbliższych tygodniach. Wylęgi piskląt indyczych w lipcu wyniosły 2162 tys. szt., import 985 tys. szt., a eksport 161 tys. szt. z czego wynika, że wstawienia były zbliżone do 2960 tys. szt. i były o 3,0% wyższe niż w czerwcu.
Warto jednak zauważyć, że lipiec ma o jeden dzień więcej niż czerwiec. Biorąc pod uwagę tę różnicę, można wyciągnąć wniosek, że przeciętne dzienne wstawienia były zbliżone do tych zarejestrowanych miesiąc wcześniej. Jednak w porównaniu ze wstawieniami z tego samego okresu w ubiegłym roku, tegoroczne wciąż są stosunkowo wysokie.
W miesiącach maj-lipiec 2012 r. wstawienia były o 8% wyższe niż w porównywalnym okresie w 2011 roku.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,