Przyszłość Ziemi zależy od wyrzuconej kanapki

14 marca, w przeddzień Międzynarodowego Dnia Konsumenta, odbyła się konferencja prasowa na temat kampanii edukacyjno-informacyjnej Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”.

\"\"W konferencji wziął udział Marek Borowski, Prezes

Federacji Polskich Banków Żywności, Kamil Pluskwa-Dąbrowski, Prezes Federacji Konsumentów i Andrzej Maria Faliński, Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Obie organizacje dołączyły się do kampanii w roli partnerów. W kampanię włączyły się również sieci handlowe zrzeszone w POHiD: Carrefour, Żabka i Tesco. Działania Federacji Polskich Banków Żywności dążące do ograniczenia marnowania żywności są objęte patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wyrzucona żywność to zmarnowane hektolitry wody i energia zużyta do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania. 15 marca Federacja Polskich Banków Żywności zaczyna kampanię informacyjną „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”. Kampania potrwa do końca kwietnia, więcej informacji można znaleźć na stronie www.niemarnuje.pl.

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności obok walki z niedożywieniem należy do podstawowych zadań Federacji Polskich Banków Żywności i zrzeszonych w niej Banków Żywności. Celem kampanii „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie” jest rozbudzenie świadomości, jak znaczne skutki dla środowiska ma marnowanie jedzenia i jednoczesne wskazanie na codzienne sposoby przeciwdziałania marnowaniu. W ramach kampanii zaplanowano reklamy na nośnikach zewnętrznych w 15 miastach Polski, emisję spotu telewizyjnego, reklamę prasową i filmy edukacyjne.

Żyjemy coraz szybciej. Kupujemy w pośpiechu, nie planujemy zakupów ani posiłków. Potem równie szybko uznajemy jedzenie za śmieci. Jedna trzecia pełnowartościowego jedzenia trafia na śmietnik, w Polsce jest to rocznie według danych Eurostatu 9 milionów ton żywności. Kampania zwraca uwagę, że marnowanie żywności to poważny problem ekologiczny. Nawet wyrzucona kanapka przyczynia się do degradacji środowiska.

Wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody, kilogram ziemniaków to 300 litrów. Żeby wyprodukować kilogram wołowiny, potrzeba 5 – 10 tysięcy litrów wody. Jedynie z powodu zmarnowanej żywności Europejczycy doprowadzili w ubiegłym roku do niepotrzebnej emisji 170 milionów ton dwutlenku węgla, to tyle, ile emituje rocznie CO2 cała Holandia lub Wenezuela.

Ale jest i dobra wiadomość. Dzięki temu, że zjawisko zależy od naszych decyzji, każdy może ograniczyć marnowanie wody, energii i coraz cenniejszych surowców naturalnych – nie marnując jedzenia. Wszystko, co trzeba zrobić to trzymać się zasad 4P:

  •  
  • PLANUJ → tygodniowe menu, zakupy
  • PRZETWARZAJ → rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty
  • PODZIEL SIĘ → żywnością którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi, potrzebującymi
  • POSEGREGUJ → oddzielaj bioodpady od innych śmieci

Więcej informacji jak można ograniczyć marnowanie żywności z korzyścią dla środowiska na: www.niemarnuje.pl i www.bankizywnosci.pl

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE