PSPO: śruta rzepakowa cennym źródłem krajowym białka paszowego

Przerób nasion rzepaku w 2016 roku w tłoczniach zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju na poziomie 2,46 mln ton umożliwił wyprodukowanie w tym okresie 1,37 mln ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. W porównaniu do 2015 roku oznacza to minimalny jedynie, bo  ok. 3 proc. spadek wynikający ze słabszych zbiorów w sezonie 2015/2016, co wskazuje, że dysponujemy w Polsce stabilnym, wytwarzanym lokalnie na skalę przemysłową źródłem białka paszowego. Podaż komponentów paszowych z rzepaku przez Członków PSPO dodatkowo uzupełniła w tym okresie niewielka już w porównaniu do samej śruty, bo na poziomie 17 tys. ton, produkcja makuchów.

\"rolnictwo,

„Śruta rzepakowa jest cennym źródłem białka paszowego o stabilnej jakości, nie bez znaczenia  w kontekście budowania bezpieczeństwa żywnościowego kraju ma jej lokalny charakter produkcji  i dostępność dla hodowców przez cały rok. Wzrost wykorzystania śruty rzepakowej jest skorelowany przede wszystkim ze wzrostem intensywności i opłacalności produkcji mleka, co wyraźnie widać  u nabywców naszej śruty za granicą. Dużą rezerwę wzrostu zużycia stanowi również możliwość większego wykorzystania w żywieniu innych grup zwierząt, a szczególnie w  dynamicznie rozwijającej produkcji drobiu. Inicjatywy ukierunkowane na wzrost znaczenia w strukturze dostaw białka paszowego jego krajowych źródeł powinny koncentrować się zarówno na zwiększeniu zużycia śrut w kraju soi, co tylko może dodatkowo stymulować i stabilizować produkcję rzepaku” – skomentował Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty i makuchu PSPO.

„Z analiz eksperckich oraz informacji bezpośrednio z firm paszowych wynika jednoznacznie, że  potencjał krajowego zużycia śruty rzepakowej w Polsce pozostaje w znacznym stopniu niewykorzystany. To powoduje, że musimy szukać nabywców na znaczną część krajowej śruty rzepakowej zagranicą, co jest o tyle łatwe, że produkt ten zyskuje wciąż na popularności.  W Niemczech udział śruty rzepakowej w ostatnim czasie już nawet przewyższył poziom wykorzystania w tamtejszej produkcji zwierzęcej śruty sojowej. To pokazuje też, że rzepak to nie tylko olej spożywczy czy biopaliwa, ale także roślina niezwykle cenna pod kątem budowania bezpieczeństwa dostaw pasz. O obecnej skali upraw rzepaku w Polsce, a więc i produkcji śruty, zdecydowały jednak przede wszystkim potrzeby energetyczne, dlatego ważne jest, aby kwestia rodzimej produkcji komponentów białkowych nie była pomijana przy okazji dyskusji o przyszłości branży biopaliw w Polsce. Oba te rynki są bowiem wprost ze sobą skorelowane, więc do zagadnienia należy podejść w sposób systemowy.”  – stwierdził Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

 

Redakcja AgroNews,

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,531ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Pomysł inteligentnych uli rozwijany przez studentów z Politechniki Łódzkiej

Inteligentne ule wspierają pszczelarzy w prowadzeniu pasieki m.in. poprzez aplikacje umożliwiające doglądanie pszczół z dowolnego miejsca i o dowolnym czasie za pośrednictwem urządzeń mobilnych....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE