Rekordowe ceny eksportowej kapusty pekińskiej

W czerwcu 2012 r. w porównaniu z majem wyższe  były ceny skupu niemal wszystkich warzyw: cebuli (o 15 – 81% stosownie do kierunku zagospodarowania), kapusty  białej (o 21 -121%), marchwi (o 56%), buraków (o 8%,  oprócz kierowanych na eksport, których ceny obniżyły  się o 7%) – informuje Grażyna Stępka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W skupie na eksport o 45% podrożała kapusta  pekińska. Obniżyły się natomiast ceny: pomidorów  szklarniowych (o 30-40%) i pieczarek (o 3%). W handlu  hurtowym droższa o 80% była marchew, o 66% cebula,  o 19% kapusta biała i o 25% buraki. Ogórki spod osłon  potaniały o 66%, ogórki gruntowe o 42% i pomidory  spod osłon o 31%. 

 

\"\"

 

W czerwcu 2012 r. w relacji do czerwca ubiegłego  roku, w skupie odnotowano spadek cen: kapusty białej  (w zależności od przeznaczenia o 12-83%), cebuli (o 19-  70%), buraków (51-79%), a w skupie warzyw kierowanych  na eksport – ogórków krótkich (o 28%). Droższe niż  rok temu były pomidory spod osłon (o 65%), marchew  (o 16-41%), kapusta pekińska eksportowa (o 130%)  i pieczarki (o 12%).

Na rynkach hurtowych najbardziej  obniżyły się średnie ceny: kapusty białej (o 79%), buraków  (o 67%) i cebuli (o 49%), a w mniejszym stopniu (do  4%) marchwi i ogórków gruntowych. Wyższe natomiast  były hurtowe ceny krajowych pomidorów spod osłon  (o 83%), kalafiorów (o 21%) i ogórków (o 8%). 

W maju 2012 r., w stosunku do kwietnia br., w handlu  detalicznym odnotowano wzrost cen większości  warzyw: marchwi (o 14%), selerów (o 10%), porów  (o 8%) oraz kapusty białej i buraków ćwikłowych (o 3%).  Na poziomie zbliżonym do ubiegłego miesiąca utrzymały  się ceny cebuli. Pomidory szklarniowe potaniały  o 11%, kalafiory o 4%, a pieczarki o 3%. W tym okresie  ceny detaliczne przetworów warzywnych utrzymywały  się na poziomie zbliżonym do cen z poprzedniego miesiąca,  prócz kukurydzy konserwowej, która podrożała  o 4%.

W porównaniu z majem 2011 r. odnotowano spadek  cen detalicznych większości warzyw: kapusty białej  (o 77%), buraków ćwikłowych i selerów (po 49%), cebuli  (o 48%), marchwi i papryki (po 10%) oraz kalafiorów  (o 2%). Stwierdzono natomiast wzrost cen detalicznych:  pomidorów (o 20%), porów (o 13%) i pieczarek (o 9%). 

Spośród przetworów warzywnych droższy był: szpinak  mrożony i kukurydza konserwowa (o 5%), mrożone mieszanki  warzywne (o 4%), koncentrat pomidorowy, kalafiory  mrożone i groszek konserwowy (po 3%). Ceny detaliczne  pozostałych monitorowanych przetworów były  dość stabilne (wzrost lub spadek ceny do 2%).  W kwietniu 2012 r., w stosunku do kwietnia 2011 r.  średnie i duże zakłady przetwórcze obniżyły produkcję  soku pomidorowego i marynat (po 37%) oraz konserw  warzywnych (o 15%). Zwiększyły natomiast produkcję  warzyw mrożonych (o 27%). 

W kwietniu 2012 r. wyeksportowano 31,6 tys. t warzyw  świeżych o wartości 17,8 mln EUR. W stosunku do  kwietnia 2011 r. wolumen eksportu warzyw obniżył się  o 29%, a jego wartość – o 9%. Na spadek wolumenu  eksportu wpłynęła niższa sprzedaż marchwi (o 58%),  kapusty (o 40%), cebuli (o 29%), ogórków (o 15%)  i kalafiorów (o 3%). Dwukrotnie wzrósł eksport pomidorów.  W tym okresie wyeksportowano 39,4 tys. t przetworów  warzywnych o wartości 28,3 mln EUR.

Eksport  przetworów wzrósł o 4%, a jego wartość o 2%. Więcej  wyeksportowano marynat (o 13%), mrożonek (o 11%)  i konserw (o 6%), a mniej suszy warzywnych (o 41%).  Import warzyw świeżych w kwietniu 2012 r. wyniósł  42,9 tys. t, a jego wartość – 39,7 mln EUR. W relacji do  kwietnia 2011 r. ilość zaimportowanych warzyw świeżych  obniżyła się o 30%. a ich wartość – o 17%. Spadek  wolumenu importu był spowodowany niższym o 59%  zakupem cebuli, o 54% kapusty, o 46% marchwi, o 45%  ogórków i o 7% pomidorów. Więcej o 6% zaimportowano  papryki i o 4% czosnku. W tym samym okresie  zakupiono 15,3 tys. t przetworów warzywnych o wartości  15,0 mln EUR.

W porównaniu z kwietniem 2011 r.  wielkość importu przetworów warzywnych obniżyła się  o 9%, a wartość o 10%. Znacznie niższy (o 46%) był  zakup konserw warzywnych, a tym kukurydzy konserwowej  (o 53%), a także suszy (o 19%). Zwiększył się  import koncentratu pomidorowego (o 17%), mrożonek  i marynat (po 13%). 

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ceny paliw spadają, ale czy to koniec obniżek?

Od początku kwietnia ceny paliw w Polsce spadają nieprzerwanie, co przynosi korzyści kierowcom. W mijającym tygodniu benzyna E10 potaniała o 8%, a diesel o...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics