Rosja będzie członkiem WTO

23 sierpnia br. Rosja oficjalnie zostanie 154. członkiem  Światowej Organizacji Handlu (WTO) – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Protokół w tej sprawie  został podpisany przez stronę rosyjską w grudniu 2011  r., następnie ratyfikowany przez obie izby rosyjskiego parlamentu  i 21. lipca br. podpisany przez prezydenta V. Putina. 

Pierwsze zobowiązanie akcesyjne oznacza progresywne  zmniejszenie opłat celnych z obecnych średnio 9,5% do  6% w 2015 roku. W przypadku sektora mleczarskiego cła na mleko skondensowane spadną z 25% do 20%, zaś na  mleko w proszku z 20% do 15%.

W odniesieniu do masła  utrzymają się na poziomie 15%, ale wyniosą nie mniej niż  0,29 EUR/kg wobec 0,40 EUR/kg obecnie. Cła na sery będą  zależały od jego rodzaju – w większości przypadków będą  równać się 15%, nie mniej niż 0,25 EUR/kg wobec nie mniej  niż 0,30 EUR/kg dziś. Dostawy serów przetworzonych i brie  zostaną obciążone stawką 15%, nie mniej niż 0,30 EUR/kg  w stosunku do 15% i nie mniej niż 0,60 EUR/kg obecnie. 

Nie zmienią się taryfy na mleko płynne (15%) i pozostałe  typy serów.  Wraz z wejściem Rosji do WTO kwestie wymagań certyfikacyjnych  zaczną być regulowane przez Układ o Środkach  Sanitarnych i Fitosanitarnych (WTO Agreement on Sanitary  and Phytosanitary Measueres).

Teoretycznie, powinno to zmniejszyć trudności administracyjne w handlu z tym krajem i tym samym zwiększyć udział Rosji w całkowitym eksporcie  przetworów mleczarskich z Polski.  W ostatnich latach stosunki handlowe Polski z Rosja˛ były  bardzo niestabilne. Ograniczenie sprzedaży na ten rynek  (i pozostałych krajów WNP) nastąpiło po naszej akcesji do  UE i związanym z tym swobodnym dostępem polskich produktów  do rynku unijnego. Dodatkowym czynnikiem niesprzyjającym eksportowi do Rosji było wprowadzenie przez  naszego sąsiada nowych certyfikatów weterynaryjnych, a  następnie zakazu importu polskich produktów pochodzenia  zwierzęcego.

W efekcie udział krajów WNP w polskim eksporcie  przetworów mleczarskich spadł z 9% w 2000 r. do  4% w 2005 roku. W okresie 2006-2007 wartość sprzedaży  artykułów mlecznych na sam rynek rosyjski stanowiła 4%  wartości eksportu ogółem, zaś w 2008-2009 roku udział ten  obniżył się do zaledwie 3%.  Poprawa wyników handlowych nastąpiła w 2010 r., kiedy to  wartość wywozu przetworów mleczarskich z Polski do Rosji  zwiększyła się 3-krotnie do 77,6 mln EUR. Wpłynął na to  około 16-krotny wzrost eksportu mleka w proszku (do 16,9  mln EUR), oraz 2-krotny wzrost w przypadku serów (do 42,2  mln EUR).

Niemniej, w 2012 r. sprzedaż na rynek rosyjski  uległa ponownemu załamaniu – w okresie pierwszych pięciu  miesięcy br. była o 34% niższa niż w analogicznym czasie  ubiegłego roku.  Według ocen OECD-FAO, gdyby Rosja nie weszła do WTO,  import masła i serów w 2021 r. były o 2-4% mniejszy niż w  przypadku jej członkowstwa, zaś mleka w proszku o 7-14%  niższy.

Zatem akcesja Rosji do Światowej Organizacji Handlu  prawdopodobnie nie będzie miała bardzo dużego przełożenia na światowy rynek mleka, niemniej w przypadku  Polski może sprzyjać wzrostowi eksportu. Szczególnie, że  Rosja należy, i według prognoz w najbliższych latach będzie  należała, do czołowych importerów masła i serów. 

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics