Rosja będzie członkiem WTO

23 sierpnia br. Rosja oficjalnie zostanie 154. członkiem  Światowej Organizacji Handlu (WTO) – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Protokół w tej sprawie  został podpisany przez stronę rosyjską w grudniu 2011  r., następnie ratyfikowany przez obie izby rosyjskiego parlamentu  i 21. lipca br. podpisany przez prezydenta V. Putina. 

Pierwsze zobowiązanie akcesyjne oznacza progresywne  zmniejszenie opłat celnych z obecnych średnio 9,5% do  6% w 2015 roku. W przypadku sektora mleczarskiego cła na mleko skondensowane spadną z 25% do 20%, zaś na  mleko w proszku z 20% do 15%.

W odniesieniu do masła  utrzymają się na poziomie 15%, ale wyniosą nie mniej niż  0,29 EUR/kg wobec 0,40 EUR/kg obecnie. Cła na sery będą  zależały od jego rodzaju – w większości przypadków będą  równać się 15%, nie mniej niż 0,25 EUR/kg wobec nie mniej  niż 0,30 EUR/kg dziś. Dostawy serów przetworzonych i brie  zostaną obciążone stawką 15%, nie mniej niż 0,30 EUR/kg  w stosunku do 15% i nie mniej niż 0,60 EUR/kg obecnie. 

Nie zmienią się taryfy na mleko płynne (15%) i pozostałe  typy serów.  Wraz z wejściem Rosji do WTO kwestie wymagań certyfikacyjnych  zaczną być regulowane przez Układ o Środkach  Sanitarnych i Fitosanitarnych (WTO Agreement on Sanitary  and Phytosanitary Measueres).

Teoretycznie, powinno to zmniejszyć trudności administracyjne w handlu z tym krajem i tym samym zwiększyć udział Rosji w całkowitym eksporcie  przetworów mleczarskich z Polski.  W ostatnich latach stosunki handlowe Polski z Rosja˛ były  bardzo niestabilne. Ograniczenie sprzedaży na ten rynek  (i pozostałych krajów WNP) nastąpiło po naszej akcesji do  UE i związanym z tym swobodnym dostępem polskich produktów  do rynku unijnego. Dodatkowym czynnikiem niesprzyjającym eksportowi do Rosji było wprowadzenie przez  naszego sąsiada nowych certyfikatów weterynaryjnych, a  następnie zakazu importu polskich produktów pochodzenia  zwierzęcego.

W efekcie udział krajów WNP w polskim eksporcie  przetworów mleczarskich spadł z 9% w 2000 r. do  4% w 2005 roku. W okresie 2006-2007 wartość sprzedaży  artykułów mlecznych na sam rynek rosyjski stanowiła 4%  wartości eksportu ogółem, zaś w 2008-2009 roku udział ten  obniżył się do zaledwie 3%.  Poprawa wyników handlowych nastąpiła w 2010 r., kiedy to  wartość wywozu przetworów mleczarskich z Polski do Rosji  zwiększyła się 3-krotnie do 77,6 mln EUR. Wpłynął na to  około 16-krotny wzrost eksportu mleka w proszku (do 16,9  mln EUR), oraz 2-krotny wzrost w przypadku serów (do 42,2  mln EUR).

Niemniej, w 2012 r. sprzedaż na rynek rosyjski  uległa ponownemu załamaniu – w okresie pierwszych pięciu  miesięcy br. była o 34% niższa niż w analogicznym czasie  ubiegłego roku.  Według ocen OECD-FAO, gdyby Rosja nie weszła do WTO,  import masła i serów w 2021 r. były o 2-4% mniejszy niż w  przypadku jej członkowstwa, zaś mleka w proszku o 7-14%  niższy.

Zatem akcesja Rosji do Światowej Organizacji Handlu  prawdopodobnie nie będzie miała bardzo dużego przełożenia na światowy rynek mleka, niemniej w przypadku  Polski może sprzyjać wzrostowi eksportu. Szczególnie, że  Rosja należy, i według prognoz w najbliższych latach będzie  należała, do czołowych importerów masła i serów. 

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here