Rosja odbudowuje samowystarczalność w produkcji wieprzowiny

Rosja jest na drodze do odbudowy samowystarczalności na rynku wieprzowiny – uważa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Jego zdaniem Rosjanie chcą w przyszłości eksportować duże ilości wieprzowiny do Chin.

 

\"rolnictwo,

 

– Aby osiągnąć swoje cele eksportowe Rosja musi zwalczyć ASF. Ciągle notowane są ogniska tej choroby nawet na fermach o dużej skali produkcji. Rząd podjął decyzję o eliminacji tej choroby z terenu Federacji Rosyjskiej. Walka z wirusem ASF jest trudna i wymaga podjęcia szeregu restrykcyjnych przepisów, co może doprowadzić do eliminacji małych producentów z rynku – komentuje Dargiewicz.

I wylicza, że w Rosji w budowie jest obecnie ok. 450 tys. nowych stanowisk dla macior. Poza tym powstają kompleksowe obiekty (budynki inwentarskie, mieszalnie pasz, zakłady przetwórcze) wraz z całą infrastrukturą.

– Koszt jednego stanowiska maciory wynosi ok. 13 tys. dolarów i tylko wielkie firmy mogą sobie pozwolić na takie inwestycje – komentuje Dargiewicz.

Obecnie za kg żywca rosyjscy producenci dostają 111 rubli, czyli 6,92 zł. Zysk na tuczniku wynosi ok. 230 zł.
Warunki do rozwoju produkcji trzody chlewnej w Rosji są teraz dobre. Z jednej strony embargo mocno przyhamowało dostawy mięsa i jego wyrobów z krajów unijnych, Kanady i USA. Z drugiej zaś strony tegoroczne rekordowe zbiory zbóż wpłynęły na obniżkę cen pasz.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics