Ruszyła kampania cukrownicza 2017/2018. Już kilka cukrowni rozpoczęło wcześniejsze przyjmowanie buraków ze względu na przewidywany wysoki plon. A więc zapowiada się rychły spadek cen cukru.
W tym roku buraki będą zbierane z powierzchni 220 tys. ha. Eksperci przewidują, że plony będą wysokie.
– Średni plon buraków cukrowych może wynieść ok. 63 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton. W konsekwencji produkcja cukru może wzrosnąć do 2,1 mln ton – wyjaśnia Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jak oceniają eksperci z Rolniczego Doradztwa w Uprawie Buraka Cukrowego LIZ, buraki z dotychczasowych dostaw charakteryzują się w zależności od rejonu plantacyjnego średnią zawartością cukru na poziomie od: 14,8 proc. w Środzie do 15,8 proc. w Gostyniu przy plonach 55-70 t/ha.
Niższe ceny cukru, niższa opłacalność uprawy
Ponieważ zapowiadają się dobre plony buraków, eksperci szacują, że spadną ceny cukru.
– A dalszy spadek cen na krajowym rynku będzie miał negatywny wpływ na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego i dochodowość uprawy buraków cukrowych, gdyż ceny skupu w umowach kontraktacyjnych są uzależnione od cen cukru – wyjaśnia Szajner.
oprac. Kamila Szałaj, fot. Kamila Szałaj