Rynek bydła się odbija

Na rynku widać stopniowe odbicie cen byków do 2 lat – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

 

\"Rynek

 

Na początku kwietnia odnotowano kolejny wzrost cen bydła. Według informacji podanych przez MRiRW w tygodniu 1-7.04.2013 średnia cena byków w kategorii do 2 lat w zakładach monitorowanych przez Ministerstwo wyniosła 7,12 zł/kg. To prawie identyczny poziom ceny jak przed rokiem; zaledwie 1-procentowy wzrost w relacji rocznej. Jednak analizując zmiany cen w ostatnich tygodniach, stanowi to 5-procentowy wzrost w ciągu czterech tygodni, jest to również odbicie od najniższej ceny 6,77 zł/kg odnotowanej w tygodniu 11-17.03.2013.

Czytaj także:
COPA-COGECA alarmuje: drastyczna sytuacja na rynku wołowiny!

Afery mięsne pod lupą. KRIR apeluje do Kalemby

Do tak niskiego poziomu cen w połowie marca przyczyniła się afera związana z nielegalnym działaniem związanym z dodawaniem mięsa końskiego do wołowiny, które miało miejsce na terenie UE. Miało to również wpływ na sytuację na rynku krajowym. W efekcie czego cena byków do 2 lat ,  do tej pory obserwowanego najwyższego poziomu w 2013 r., tj. 7,45 zł/kg (28.02- 3.03.2013), w ciągu 6 tygodni obniżyła się o 0,68 zł/kg co stanowiło 9-procentowy spadek.

Można zatem stwierdzić, że afera mięsna miała zdecydowanie wpływ na kształtowanie się  cen na rynku, szczególnie w połowie marca. Wtedy to cena bydła do 2 lat spadła do poziomu odnotowanego ostatnio w sierpniu 2011 roku.

Jednak z obecnych danych wynika, że było to jednak przejściowe załamanie i ceny powoli powracają do poziomu obserwowanego przed wybuchem afery mięsnej. Można zatem spodziewać  się jeszcze niewielkiego wzmocnienia cen byków w kategorii do 2 lat w przeciągu kolejnych tygodni. 

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics