Rynek Izraela otwarty dla polskich pomidorów

12 sierpnia 2024 r. Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa (GIORiN) otrzymał od izraelskiej organizacji ochrony roślin – Plant Protection and Inspection Services (PPIS) propozycję wymagań fitosanitarnych świeżych owoców pomidora, które miałby być eksportowane z Polski do Izraela. Dotychczasowo eksport tych warzyw nie był możliwy.

Dzięki efektywnej współpracy obu urzędów, zainteresowani tym rynkiem producenci i eksporterzy, po zapoznaniu się i dopełnieniu izraelskich wymagań fitosanitarnych, rozpoczęli pierwsze wysyłki świeżych owoców pomidora, które już pod koniec sierpnia docierają do odbiorców w Izraelu.

Zainteresowani plantatorzy mogą uzyskać informacje na temat warunków i zasad rejestracji i certyfikacji takich przesyłek w jednostkach Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa (https://www.gov.pl/web/piorin/wojewodzkie-inspektoraty).

Warunki fitosanitarne dla świeżych owoców pomidora, eksportowanych z Izraela to:

  1. izraelski importer musi uzyskać we właściwym urzędzie zezwolenie importowe na import tego asortymentu z Polski;
  2. pochodzenie owoców z uprawy w Polsce, która jednocześnie spełnia warunek kraju uznanego za wolny od Bactrocera dorsalis;
  3. owoce pochodzące z miejsca produkcji, gdzie zachowane były warunki fizycznej izolacji zabezpieczające przed stonką ziemniaczaną (Leptinotarsa decemlineata) oraz owoce przed wysłaniem były urzędowo kontrolowane i uznane za wolne od tego szkodnika;
  4. przesyłka musi być wolna od liści, łodyg, szypułek i innych pozostałości roślinnych;
  5. przesyłce musi towarzyszyć świadectwo fitosanitarne, wstawione przez inspektora PIORiN.

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics