W styczniu 2014 r. średnie ceny jabłek na rynkach hurtowych były o 13% wyższe niż w styczniu roku poprzedniego. Ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące wzrosły o 7%, a płacone w spółdzielniach ogrodniczych o 3%. Wyższe były też ceny skupu jabłek płacone przez zakłady przetwórcze (o 14%) – podają Bożena Nosecka i Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Ceny gruszek na rynku hurtowym były niższe o 14%, płacone przez spółdzielnie ogrodnicze o 13%, a w firmach eksportujących o 35%. Na rynkach hurtowych potaniały winogrona (o 32%) i banany (o 4%), a podrożały pomarańcze (o 8%), mandarynki (o 7%) oraz cytryny (o 2%). W styczniu br. w porównaniu do grudnia ceny jabłek na rynkach hurtowych wzrosły o 5%, a ceny oferowane przez firmy eksportowe o 9%.
W spółdzielniach ogrodniczych za jabłka przeznaczone do bezpośredniego spożycia płacono o 2% mniej. Nie zmieniła się cena skupu jabłek kierowanych do przerobu. Na rynkach hurtowych droższe były winogrona (o 28%), gruszki (o 10%), mandarynki (o4%) oraz cytryny (o 3%). Tańsze były pomarańcze (o 12%) i banany (o 6%). W grudniu 2013 r. w relacji do grudnia 2012 r. średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów obniżyły się o 0,3%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 1,9%.
Ceny owoców strefy umiarkowanej były wyższe o 0,8% a przetworów owocowych (bez owoców suszonych) o 1,2%. Spośród owoców strefy umiarkowanej wzrosły ceny jabłek (o 15,0%), orzechów (o 9,1%), śliwek (o 0,7%) i pozostałych owoców pestkowych (o 0,3%). Obniżyły się ceny gruszek (o 7,1%) i owoców jagodowych (o 12,8%). Owoce południowe potaniały o 2,0%, w tym owoce cytrusowe o 4,5%, a banany o 0,6%.
Pozostałe owoce południowe (kiwi, figi, ananasy, melony, arbuzy, mango itp.) podrożały o 5,1%. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w listopadzie 2013 r. w relacji do listopada roku poprzedniego wzrosła o 19%. Więcej też wyprodukowano owoców mrożonych (o 9%).
Produkcja soków zagęszczonych (głównie koncentratu soku jabłkowego) obniżyła się o 27%, kompotów i owoców pasteryzowanych o 3%, a dżemów o 2%. W okresie I-XI 2013 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo- warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2012 r. o 18% do 440,8 tys. ton. Zwiększyła się o 16% produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych, o 19% pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych oraz o 21% soków z jabłek.
Produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 6%, dżemów o 52%, owoców mrożonych o 18%, a kompotów i owoców pasteryzowanych o 2%. Średnia cena zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek była w grudniu 2013 r. wyższa niż w grudniu 2012 r. o 5%, a dżemu z truskawek o 1%. Ceny zbytu pitnego soku pomarańczowego obniżyły o 5%, a pitnego soku jabłkowego o 1%. Rozmiary eksportu przetworów owocowych i owoców świeżych były w listopadzie 2013 r. odpowiednio o 25% i 15% niższe niż w listopadzie roku poprzedniego.
O spadku eksportu owoców świeżych zadecydowało zmniejszenie sprzedaży jabłek (o 30%). W grupie przetworów owocowych najbardziej zmniejszył się eksport zagęszczonego soku jabłkowego (o 33%) i mrożonek (o 8%). W wyniku stabilizacji przeciętnych cen eksportowych wpływy z eksportu owoców świeżych zmniejszyły się podobnie jak rozmiary sprzedaży (o 24% do 43,7 mln euro). Wartość eksportu przetworów owocowych obniżyła się bardziej niż wolumen (o 20% do 92,4 mln euro). Import owoców świeżych zmalał o 6%.
Czytaj także:
Polska liderem w produkcji malin!
Właściwości owoców i warzyw, o których nie wiesz! Sprawdź!
Rusza nowa kampania promująca polskie produkty!
Decydujące było zmniejszenie przywozu owoców cytrusowych (o 13%) i jabłek (o 49%). Wzrósł natomiast import winogron (o 16%) oraz bananów (o 7%). Nie zmienił się łączny przywóz owocowych przetworów. Import zagęszczonych soków wzrósł o 10%, owoców suszonych o 36%, a zmniejszył się przywóz pozostałych przetworów, w tym owoców mrożonych i przetworów puszkowanych o 13%.
Dodatnie saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 9,8 mln euro, wobec 41,2 mln euro w listopadzie 2012 r. Dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło w okresie I-XI 2013 r. 388,6 mln euro, wobec 398,3 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu wzrosła o 6% do 1 758,3 mln euro, a importu o 9% do 1 259,0 mln euro.
Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu