Rynek rybi – podsumowania i prognozy

W okresie styczeń-lipiec 2013 r. połowy ryb na  Bałtyku wyniosły 111,3 tys. ton i były o 31% wyższe niż  w roku ubiegłym – informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na tak duży wzrost wpłynęło głównie  wykorzystanie już w pierwszej połowie roku całej dostępnej  Polsce kwoty połowowej szprotów. Do czasu  ich wstrzymania w maju i po ostatecznym podliczeniu  wyładunków okazało się nawet, że została ona przekroczona  o 10% i połowy tego gatunku wyniosły 80,8  tys. ton.
 

O ponad 22% do 15,8 tys. ton zwiększyły się  w tym okresie połowy śledzi. Na poziomie roku poprzedniego  utrzymują się wyładunki ryb płaskich (6,5  tys. ton), przy znacznym ograniczeniu połowów troci  (o 44%) i łososi (o 25%). 

 

\"\"

 

Bardzo duże połowy szprotów wpłynęły pośrednio  na strukturę przetwórstwa ryb w kraju. Duża podaż ryb w krótkim okresie czasu spowodowała konieczność  zamrożenia części szprotów i stopniowego ich wykorzystywania  do dalszego przetwórstwa w kolejnych  miesiącach roku. W konsekwencji produkcja ryb mrożonych  zwiększyła się w I półroczu 2013 r. aż 2,3-krotnie  do 52,0 tys. ton. Znaczenie, bo o 9% zwieszono  także produkcję szprotów konserwowanych (do 7,1 tys.  ton). W produkcji dwóch najważniejszych grup produktów  (łososie wędzone i konserwy ze śledzi) odnotowano  różnokierunkowe tendencje, głównie pod wpływem  zmian popytu eksportowego na te wyroby. Produkcja  wędzonych łososi zwiększyła się o 15% do 27,3 tys.  ton, natomiast produkcja przetworów i konserw ze śledzi  została obniżona o 4% do 45,8 tys. ton.

Spośród  pozostałych grup produktów, w porównaniu z I półroczem  2012 r., notowano na ogół wzrost przetwórstwa.  Produkcja mrożonego mięsa z ryb morskich zwiększyła  się o 43% (do 7,3 tys. ton), solonych filetów o 9% (do  4,9 tys. ton) oraz pozostałych ryb wędzonych o 3% (do  10,7 tys. ton).  Eksport ryb, przetworów rybnych i owoców morza  wyniósł w okresie styczeń-czerwiec 2012 r. 224,3 tys.  ton i był o 19,2% wyższy niż w analogicznym okresie  roku poprzedniego. Wpływ na to miały zwiększone połowy  szprotów, które oprócz przetwórstwa trafiają także  bezpośrednio ze statków do odbiorców zagranicznych  (wyładunki w portach duńskich, szwedzkich i łotewskich). 

Wartość eksportu ogółem wyniosła odpowiednio  679,7 mln EUR lub 2814,8 mln zł, tj. o 15,7 i 12,3%  więcej niż rok wcześniej. Wolumen importu zwiększył  się o 6,3% do 233,0 tys. ton, przy 21,1% wzroście jego  wartości liczonej w euro (687,6 mln EUR) i niższej o 3,8  pkt. proc. dynamice przyrostu w przeliczeniu na walutę  krajową (2844,7 mln zł). Pogorszyło  się saldo wymiany handlowej rybami,  przetworami rybnymi i owocami morza  i w I półroczu 2013 r. było ujemne  (z +19,6 do -7,9 mln EUR).
 

Spośród  głównych grup towarowych zwiększył  się przede wszystkim eksport ryb  wędzonych (o 22% do 24,8 tys. ton),  z czego łososie stanowiły 87% wolumenu.  Znacznie pogorszyła się jednak  opłacalność eksportu tych ryb, gdyż  średnie ceny transakcyjne zwiększyły  się tylko o 12%, podczas gdy płacone  za surowiec w imporcie wzrosły o ponad  40%. Na poziomie roku ubiegłego  utrzymał się wywóz filetów i mięsa z ryb (31,1 tys. ton),  przy stabilizacji eksportu przetworów i konserw z ryb  (57,3 tys. ton). Dynamicznie zwiększył się przywóz  ryb mrożonych, pod wpływem rosnącego zapotrzebowania  na makrele (o 43% do 21,5 tys. ton). W grupie  ryb świeżych i chodzonych wyraźnie niższy jest import  dorszy (o 45%), przy stabilnym przywozie świeżych  łososi (49,3 tys. ton).
 

W największej, pod względem  wolumenu importu grupie – filetów i mięsa z ryb (81,5  tys. ton), o 46% zwiększył się przywóz dorszy i o 20%  mintajów, przy 12% ograniczeniu popytu na filetowane  śledzie i o 15% na pangi. Większość importowanych  ryb (poza łososiami) jest w 2013 r. o 10-15% tańsza niż  przed rokiem, w tym najbardziej spadły ceny makreli,  śledzi i pang.  Spadek cen w imporcie hamuje podwyżki cen detalicznych  ryb, przetworów rybnych i owoców morza  w kraju. W okresie styczeń-lipiec 2013 r. średni wzrost  cen wyniósł 1,2% (w porównaniu z analogicznym okresem  roku poprzedniego), natomiast w lipcu br. produkty  rybne były droższe niż przed rokiem zaledwie  o 0,9%. Spadki cen obserwowane są m.in. w grupie  świeżych, chłodzonych i mrożonych ryb słodkowodnych  (o 3,0%) oraz ryb wędzonych (o 2,8%).
 

Utrzymuje  się natomiast znaczna dynamika wzrostu cen owoców  morza oraz konserw rybnych (o 4-5%). Średnie wydatki  gospodarstw domowych na zakup ryb i owoców morza  zwiększyły się w I kwartale o 6,2%, co przy dużo  niższej skali wzrostu cen,  może świadczyć o wzroście spożycia ryb w Polsce.

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics