Powodem zwiększonego w ostatnich tygodniach popytu na żywiec wieprzowy w Unii Europejskiej jest uzupełnianie zapasów przez zakłady mięsne przed rozpoczęciem sezonu grillowego. Ponadto rzeźnie są zainteresowane zwiększeniem wykorzystania swoich mocy ubojowych. Wysokie ceny energii nie zachęcały w ostatnim okresie do utrzymywania wysokich poziomów zapasów wieprzowiny. Niektórzy uczestnicy rynku nie przewidują, że ceny świń w najbliższych tygodniach będą spadały, dlatego zainteresowanie surowcem jest większe.
Zakłady mięsne narzekają jednak na trudności w przełożeniu wyższych cen żywca na sieci handlowe, co jest powodem dalszego braku wzrostu cen skupu świń. Po utrzymaniu w Niemczech w ubiegłym tygodniu ceny tuczników VEZG na poziomie 2,20 €/kg (wbc) zanotowano stabilizację cenową w innych krajach unijnych. Stabilność cenowa również utrzymuje się na małej niemieckiej giełdzie. Sytuacji na rynku wieprzowiny w UE nie zmienił również dodatkowy niewielki impuls pochodzący z rynków azjatyckich.
Stagnacja cen na rynku krajowym
Na rynku krajowym nie widać znaczącej zmiany sytuacji wynikającej z nachodzących Świąt Wielkanocnych. Surowiec jest zagospodarowany przez ubojnie na bieżąco, przy nieco większych wagach ubojowych i braku zasadniczych ruchów cenowych w stosunku do ubiegłego tygodnia.
A. Dargiewicz | POLPIG