Rynek żywca wieprzowego jest bliski załamania

Rynek żywca wieprzowego jest bliski załamania. Ceny skupu oferowane krajowym producentom świń poniżej 4 zł/kg żywca nie pokrywają kosztów produkcji. W stosunku do cen sprzed roku spadek cen skupu przekracza 30%. Wiele zakładów przekłada odbiory żywca na kolejne tygodnie.

Do Polski wjeżdżają transporty z tucznikami z Niemiec, które z powodu ograniczonych mocy przetwórczych przez pandemię Covid-19, nie mogą być ubite w rzeźniach u naszego zachodniego sąsiada. W najtrudniejszym położeniu są rolnicy produkujący w strefach ASF, gdzie oczekiwanie na odbiór świń przez zakłady mięsne jest najdłuższy, a proponowane ceny skupu o kilkadziesiąt groszy niższe od średniej krajowej.

Rolnicy zrzeszeni w Krajowym Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej przedstawili kilka propozycji, które poprawiłyby sytuacje na rynku trzody chlewnej. Oto one:

1.   Wsparcie w strefach ASF

Ważne jest równoległe znoszenie stref niebieskich po trzech miesiącach w rejonach gdzie nie ma ognisk i przypadków ASF. Zakaz przemieszczania świń w strefie zapowietrzonej i zagrożonej powinien być zdejmowany po 30 i 20 dniach odpowiednio, a nie wydłużany ponad standardowe 40 i 30 dni. Liczba dni oczekiwania na wyniki badań w kierunku ASF powinna zostać skrócona do 3 dni. Próbki do badań poza sezonem ASF (od listopada do połowy maja) powinny być pobierane od zwierząt padłych, wszędzie tam gdzie są spełnione odpowiednie warunki. Polowania zbiorowe powinny zostać przywrócone przy zachowaniu restrykcyjnych zasad sanitarnych.

2.   Pomoc rolnikom poszkodowanych przez drugą falę pandemii koronowirusa

Druga fala pandemii koronawirusa przyniosła dużo większe skutki w sektorze produkcji żywca wieprzowego niż wiosną 2020 roku. Wirus Covid-19 ogranicza moce przetwórcze zakładów mięsnych w całej Europie. Najwyraźniej sutki pandemii widoczne są w Niemczech, gdzie liczba tuczników oczekujących na ubój przekracza 600 tys. sztuk. Zakażenia pracowników zakładów mięsnych wpływają nie tylko na ograniczenie przetwórstwa. Chiny natychmiast wstrzymują import wieprzowiny z zakażonych zakładów pogarszając sytuację na unijnym rynku.

Przykręcanie śruby polskim rolnikom weszło w kolejny etap

Restrykcje nakładane przez rządy krajów unijnych w ramach walki z Covid-19 ograniczyły działanie gastronomii, hoteli czy turystyki. Zakazano również imprez zbiorowych. Wszystkie te decyzje mają swoje reperkusje w spadających cenach żywca wieprzowego. Rolnicy stanęli przed problemem utraty płynności finansowej, która może doprowadzić do wielu bankructw.

Rząd powinien wziąć po uwagę sytuację na rynku wieprzowiny w trakcie przygotowywania kolejnego wsparcia dla rolników poszkodowanych przez drugą falę pandemii koronowirusa.

3.   Uruchomienie programu prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny

Cena skupu żywca wieprzowego w UE spadła poniżej ceny referencyjnej. Dlatego możliwe jest wystąpienie do Komisji Europejskiej o uruchomienie programu prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. Interwencja na rynku może okazać się skuteczna jeżeli dodatkowe zdolności zamrażania i przechowywania wieprzowiny będą wystarczające, a okres programu będzie dłuższy niż 3 miesiące. Jest mało prawdopodobne, aby obecny kryzys został przezwyciężony w ciągu krótkiego czasu.

4.   Zachęcanie do kupowania produktów wytworzonych lokalnie

30 września 2020 wszedł w życie obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę  grafiką kraju pochodzenia produktu. Z zebranych informacji wynika, że sprzedaż produktów krajowych znakowanych flagą polską przynosi zauważalne wyniki. Niepokoi nas jednak fakt, że nie wszystkie firmy przestawiły się na znakowanie produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami, ograniczając pozytywny wpływ sprzedaży żywności na gospodarkę.

W okresie pandemii Covid-19 wiele branż i rynków zostaje zamkniętych, a sprzedaż żywności nabiera szczególnego znaczenia. To sektor żywnościowy pozostaje często stabilizatorem gospodarki. Wezwanie do doceniania produktów lokalnych pojawia się w wielu krajach Unii Europejskiej, co ma sprzyjać pobudzaniu gospodarki krajowej. Zakup produktów lokalnych producentów sprawi że  przychody i zyski trafiają do firm działających w kraju, hodowców, kooperantów i pracowników. Konsumenci wybierając produkty spożywcze wytworzone lokalnie, ułatwiają sprzedaż produktów rolnych do sektora przetwórczego i detalicznego, co poprawia płynność finansową we wszystkich łańcuchach dostaw oraz maja wpływ na utrzymanie miejsc pracy.

Oprac. na podst. kzp-ptch.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,353ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Wydłużono termin na złożenie wniosków dot. płatności bezpośrednich i niektórych płatności PROW

Do 17 czerwca wydłużono termin na złożenie wniosku o dopłaty bezpośrednie oraz niektóre płatności w ramach PROW: Rolnictwo ekologiczne, działanie Dobrostan zwierząt, płatności ONW,...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE