Ryzyko wystąpienia suchej zgnilizny kapustnych w uprawach rzepaku ozimego

Nadal istnieje ryzyko wystąpienia suchej zgnilizny kapustnych w uprawach rzepaku ozimego.

 

\"rolnictwo,

 

Bayer CropScience prowadzi monitoring aktualnego stanu zagrożenia występowania chorób i szkodników. Z danych firmy wynika, że na porażenie chorobą najbardziej narażone zasiewy w południowo-zachodniej Polsce. Tam ryzyko określone jest jako wysokie. Równie wysokie ryzyko notowane jest na północnym zachodzie kraju i na południu.

Średnie ryzyko występuje natomiast w części województw: wielkopolskiego, lubuskiego, łódzkiego i mazowieckiego. Suchą zgnilizną kapustnych nie powinni się na razie przejmoać rolnicy z północno-wschodniej części Polski.

 

\"rolnictwo,

 

Objawy suchej zgnilizny kapustnych
Porażone rośliny więdną, przebarwiają się na niebieskofioletowo, przewracają się i zamierają. System korzeniowy jest najczęściej całkowicie zniszczony. W czasie przechowywania na porażonych główkach, na wewnętrznych liściach, pojawiają się czerniejące plamy. Pierwsze objawy można dostrzec na liściach i łodydze w postaci owalnych, zapadających się, jasnobrązowych plam. Porażona tkanka zasycha, przybierając postać zrakowaciałych wgłębień, otoczonych czarną lub purpurową obwódką. W późniejszej fazie rozwoju patogenu, w miejscach zrakowaceń, pojawiają się skupienia czarnych punkcików (piknidia), będących owocnikami grzyba. Silnie porażone rośliny przestają rosnąć, więdną i przybierają barwę niebieskoczerwoną, przewracają się i zamierają. System korzeniowy jest najczęściej całkowicie zniszczony. Zdarza się, że czasami z szyjki korzeniowej wyrastają liczne korzenie przybyszowe, umożliwiające roślinie przetrwanie. W trakcie przechowywania główek kapusty, pochodzących z chorych roślin, następuje infekcja podstawy liści przy głąbie, na wewnętrznych liściach natomiast pojawiają się brązowe, czerniejące plamy.

Profilaktyka
1. Przestrzegać prawidłowego zmianowania.
2. Nasiona zaprawiać kompleksowo.
3. Produkować i wysadzać w pole zdrową rozsadę.
4. Zwalczać chwasty kapustne i usuwać oraz niszczyć chore rośliny.
5. Opryskiwać rośliny w czasie zagrożenia fungicydem zawierającym azoksystrobinę.

Redakcja AgroNews, fot. Bayer CropScience

Źródło: Bayer CropScience

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Czy Polska poprze umowę Mercosur? Jasne stanowisko ministra rolnictwa

Polska nie poprze unijnego porozumienia handlowego z krajami Mercosur w jego aktualnej formie – zapowiedział minister rolnictwa Czesław Siekierski po spotkaniu z niemieckim ministrem...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics