Nadal istnieje ryzyko wystąpienia suchej zgnilizny kapustnych w uprawach rzepaku ozimego.
Bayer CropScience prowadzi monitoring aktualnego stanu zagrożenia występowania chorób i szkodników. Z danych firmy wynika, że na porażenie tą chorobą najbardziej narażone są zasiewy w południowo-zachodniej Polsce. Tam ryzyko określone jest jako wysokie. Równie wysokie ryzyko notowane jest na północnym zachodzie kraju i na południu.
Średnie ryzyko występuje natomiast w części województw: wielkopolskiego, lubuskiego, łódzkiego i mazowieckiego. Suchą zgnilizną kapustnych nie powinni się na razie przejmoać rolnicy z północno-wschodniej części Polski.
Objawy suchej zgnilizny kapustnych
Porażone rośliny więdną, przebarwiają się na niebieskofioletowo, przewracają się i zamierają. System korzeniowy jest najczęściej całkowicie zniszczony. W czasie przechowywania na porażonych główkach, na wewnętrznych liściach, pojawiają się czerniejące plamy. Pierwsze objawy można dostrzec na liściach i łodydze w postaci owalnych, zapadających się, jasnobrązowych plam. Porażona tkanka zasycha, przybierając postać zrakowaciałych wgłębień, otoczonych czarną lub purpurową obwódką. W późniejszej fazie rozwoju patogenu, w miejscach zrakowaceń, pojawiają się skupienia czarnych punkcików (piknidia), będących owocnikami grzyba. Silnie porażone rośliny przestają rosnąć, więdną i przybierają barwę niebieskoczerwoną, przewracają się i zamierają. System korzeniowy jest najczęściej całkowicie zniszczony. Zdarza się, że czasami z szyjki korzeniowej wyrastają liczne korzenie przybyszowe, umożliwiające roślinie przetrwanie. W trakcie przechowywania główek kapusty, pochodzących z chorych roślin, następuje infekcja podstawy liści przy głąbie, na wewnętrznych liściach natomiast pojawiają się brązowe, czerniejące plamy.
Profilaktyka
1. Przestrzegać prawidłowego zmianowania.
2. Nasiona zaprawiać kompleksowo.
3. Produkować i wysadzać w pole zdrową rozsadę.
4. Zwalczać chwasty kapustne i usuwać oraz niszczyć chore rośliny.
5. Opryskiwać rośliny w czasie zagrożenia fungicydem zawierającym azoksystrobinę.
Redakcja AgroNews, fot. Bayer CropScience
Źródło: Bayer CropScience