– Od dziś to właśnie tutaj bić będzie serce lubuskiego winiarstwa – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak 9 października br. otwierając Lubuskie Centrum Winiarstwa – wyjątkowe i jedyne jak dotąd w Polsce. Zlokalizowane w Zaborze Centrum będzie wizytówką regionu i jego markowym produktem, w którym każdy będzie mógł się przekonać jak wyjątkowo smakuje Lubuskie. Turystów przyciągać będzie także największa w Polsce winnica samorządowa, która od kilku już lat powstaje w Zaborze i jest symbolem odradzania tradycji winiarskich.
Budowa Lubuskiego Centrum Winiarstwa, będącego efektem pomysłu i inicjatywy marszałek Elżbiety Anny Polak, oficjalnie rozpoczęła się 28 kwietnia br., kiedy wmurowano akt erekcyjny pod inwestycję. 9 października po kilku miesiącach oczekiwania, to wyjątkowe miejsce zostało otwarte. Radości z realizacji projektu nie kryła marszałek Polak: – Od XIIII wieku na sztandarach regionu lubuskiego niesiemy poprzez wieki winiarstwo. Nie było łatwo odrodzić tradycje, ale mamy fantastycznych mieszkańców, którzy mają pasję i pokochali właśnie winiarstwo. To mający swoją winnicę tuż obok Krzysztof Fedorowicz wypatrzył to miejsce i zaraził nas wszystkich miłością do tych zboczy. Udało się! Jest 13. winiarzy, którzy podjęli ryzyko. Są już nasadzenia na winnicy, są prawdziwe winnice na szlaku wina i miodu – mówiła marszałek.
Marszałek podkreślała, że inspiracją do jego utworzenia były wizyty w podobnych miejscach w Europie. – Znaleźliśmy przyjaciół na całym świecie, uczyliśmy się tego winiarstwa szlachetnego od naszych przyjaciół z francuskiego departamentu Le Lot. Tam powstała eksperymentalna winnica, która nas zainspirowała do utworzenia takiego miejsca w regionie lubuskim. Odwiedziliśmy też winnicę samorządową w Dreźnie i także byliśmy pod wielkim wrażeniem. Tam jednak tradycje winiarskie kultywowane są od wielu lat. My je odradzamy. Myślę, że to dobry początek, żeby mieć takie miejsce – mówiła.
Dodajmy, że gośćmi uroczystości w Zaborze byli właśnie przedstawiciele francuskiego departamentu Le Lot z Christianem Gasquettem na czele, a także Andreas Grapatin z biura łącznikowego Landu Saksonii w Dreźnie, który w rozmowie z marszałek Polak zadeklarował chęć współpracy w zakresie winiarstwa z lubuskim centrum. Właśnie w Saksonii funkcjonuje podobna do lubuskiej samorządowa winnica.
Marszałek Polak zaznaczyła także, że Centrum nie powstałoby bez partnerstwa i współpracy wielu podmiotów, szczególnie winiarzy, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, gdzie powstał instytut agrotechniczny, który będzie wielkim wsparciem oraz Muzeum Etnograficznemu w Ochli.
I to właśnie winiarze będą prawdziwymi gospodarzami tego miejsca. Jak podkreślają, powstanie tego Centrum to wielka nobilitacja dla województwa.
– To bardzo ważny krok, który będzie budował i buduje tożsamość regionu. Województwo lubuskie na arenie międzynarodowej jest postrzegane jako miejsce, gdzie odradzane są tradycje winiarskie. Takie miejsce będzie tylko potwierdzeniem że wszystkie dotychczasowe kroki i rozwijające się winnice są potrzebne by integrować środowisko i budować markę na zewnątrz – mówiła podczas uroczystości inauguracyjnej Kinga Kowalewska-Koziarska, właścicielka winnicy KINGA.
– Nie ma takiego centrum w Polsce. To rzecz wiodąca – pierwsza i ma duże znaczenie dla rozwoju winiarstwa w Polsce. Im więcej takich miejsc, tym więcej turystów na naszych winnicach – wyjaśnił Zbigniew Szura z winnicy Pałac Wiechlice.
Jednak Lubuskie Centrum Winiarstwa to nie tylko wina, to także promocja wyśmienitych regionalnych produktów. – Podpatrzyliśmy na fermie we Francji, że oprócz winnicy produkuje się regionalne produkty. My też mamy znakomitą żywność – wyjaśniła marszałek Elżbieta Anna Polak.
Głównym celem stworzenia Lubuskiego Centrum Winiarstwa położonego na terenie winnicy w gminie Zabór był rozwój marki oraz potencjału turystycznego województwa lubuskiego, a także budowanie tożsamości regionalnej, integrację środowisk winiarskich oraz rekultywację tradycji związanych z uprawą winorośli i produkcją wina na terenie Ziemi Lubuskiej. Lubuskie Centrum Winiarstwa będzie spełniać funkcje reprezentacyjną, turystyczną, rekreacyjną, dydaktyczną i muzealną.
W budynku złożonym z trzech części można znaleźć coś i dla duszy, i dla ciała. W centralnej części obiektu, w punkcie informacji turystycznej, dowiemy się m.in. o Lubuskim Szlaku Wina i Miodu; w sali konferencyjnej weźmiemy udział w warsztatach winiarskich, somelierskich lub kulinarnych. W jednym z dwóch skrzydeł wejdziemy do części dydaktycznej z salą multimedialną, leżakownią, ekspozycją winiarską oraz halą pokazową, w której zapoznamy się z procesem produkcji wina. Drugie skrzydło – dla duszy – stanowić będzie typowo część rekreacyjna z kuchnią, salonem do degustacji win i otwartą wiatą, pod którą będziemy mogli się delektować serwowanymi potrawami i napojami.
Czytaj także:
Polska europejskim centrum produkcji żywności
Ponadto Centrum Winiarstwa ma stanowić także bazę naukowo-dydaktyczną umożliwiającą kształcenie studentów na kierunku winiarskim oraz ośrodek doradztwa dla winiarzy. Docelowo w centrum ma się znajdować oddział Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli, które ma zarządzać całą inwestycją realizując zadania zlecone przez Urząd Marszałkowski.
Ze względu na swoją funkcję turystyczną, Lubuskie Centrum Winiarstwa będzie otwarte w ciągu weekendu. W dni robocze godziny otwarcia Centrum dostosowane będą do potrzeb zwiedzających.
Projekt współfinansowany jest w 99 proc. ze środków Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013. Całkowity koszt to 4 mln zł.
Podczas uroczystości otwarcia goście Centrum obejrzeli pokaz wyciskania soku zaprezentowany prze Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli oraz pokaz wyciskania winogron w wykonaniu Bachusa i Bachantek. Goście Centrum obejrzeli także film Andrzeja Słodkowskiego pt. „Nasza winna historia”. Zaprezentowali się także lubuscy winiarze. Muzyczną gwiazdą uroczystości był zespół Las Melinas.
Redakcja AgroNews, fot. Lubuskie.pl