Sezon przechowalnictwa masła zakończony

Dnia 15 sierpnia 2012 r. zakończył się tegoroczny sezon prywatnego przechowalnictwa masła z unijnymi dopłatami (Program PSA). Według danych KE w okresie od 1 marca do 15 sierpnia 2012 r. w ramach programu do unijnych magazynów dostarczono ponad 133,3 tys. ton masła – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Jest to o ok. 26,1% więcej niż w analogicznym okresie 2011 roku, kiedy dostawy osiągnęły poziom 105,71 tys. ton. W ostatnim tygodniu funkcjonowania mechanizmu (w dniach od 13 do 19 sierpnia) masło wprowadzono do magazynów w Holandii (782,3 tony), Irlandii (597,3 tony), Belgii (320 ton), Niemczech (119 ton), Francji(110 ton), Szwecji (106,4 ton), Polsce (100 ton), Wielkiej Brytanii(63 tony), Rumunii (44,8 tony) i Hiszpanii (11 ton). Tak duże zainteresowanie PSA związane było z sytuacją na rynku – mniejszy popyt eksportowy i duża nadprodukcja.

Przechowywanie objęte umową odbywa się w terminie od dnia 1 marca do 15 sierpnia 2012 r.

Wyprowadzenie ze składu może nastąpić począwszy od dnia 16 sierpnia 2012 r. Obowiązujące stawki przedstawiono w rozporządzeniu (UE) nr 160/2012 z dnia 23 lutego 2012 r. – 14,88 EUR na tonę w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania oraz 0,26 EUR na tonę dziennie w odniesieniu do przechowywania objętego umową.

W ubiegłym roku w ramach programu zdjęto z rynku 106 tys. ton masła, o 27,7% więcej niż w 2010 roku (83 tys. ton). W bieżącym roku pomimo znacznej zwyżki prywatne zapasy masła są jednak niższe od rekordowego 2009 r., kiedy to w związku z kryzysem w branży w okresie od marca do połowy sierpnia do unijnych magazynów dostarczono 152 tys. ton masła.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews www.agronews.com.pl, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here